Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Mark ‘Regilio’ Rutte

12-01-2019 08:01

Sale Januari 2019

Meneer Rutte,

Ik rij zometeen in mijn dieselauto 174 kilometer, van Eesterga naar Rotterdam. En een paar uur later 174 kilometer terug, van Rotterdam naar Eesterga.

Uw schuld.

U heeft de afgelopen 3012 dagen als minister-president van ons land de Nederlandse bevolking keer op keer in elkaar geslagen.

Dat begon in 2010 zo ongeveer met de verhoging van de AOW-leeftijd en dat eindigde eind 2018 met het tekenen van dat nooit aan de kiezer voorgelegde Verdrag van Marrakesh en het evenmin door verkiezingen gelegitimeerde Klimaatakkoord. En tussendoor leverde u onze soevereiniteit steeds een beetje verder uit aan het vanuit Brussel, Berlijn en Parijs aangestuurde Groot Europeesche Rijk, iets waar de bevolking zich in een referendum juist expliciet tégen had uitgesproken.

Als één Nederlandse premier tijdens zijn bewind het Rotterdamse ‘geen woorden, maar daden’ in de praktijk heeft gebracht, dan bent u het wel. Helaas op de verkeerde manier. Zelden een politicus het volk zo naar de mond horen praten, maar tegelijk zo zien naaien.

Het is daarom dat uw coalitie van VVD, CDA, D66 en Christenunie volgens de peilingen nog maar 50 zetels zou halen in de Tweede Kamer. Het is daarom dat uw coalitie na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart zélfs met steun van de vaste bedpartners GroenLinks en PvdA in de Eerste Kamer haar meederheid gaat verliezen.

Maar u heeft er iets op verzonnen: vandaag trapt uw VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in De Telegraaf uw verkiezingscampagne echt af. Dijkhoff verzet zich opeens hevig tegen het Klimaatakkoord dat de Nederlandse bevolking op een werkelijk waanzinnige manier op kosten, van het gas en uit de gewone auto gaat jagen. En als meepikkertje gaat uw VVD-staatssecretaris Mark Harbers opeens nep-vluchtelingen aanpakken.

Het is uw vaste campagnetijd-strategie.

Wel woorden, geen daden.

Want deze keer vergeten we het niet.

Hoe beroeps-VVD’er Ed Nijpels met hulp van de vuurrode klimaatactivist Diederik Samsom de grote aanjager is van dat vreselijke Klimaatakkoord, dat voor uw échte achterban (het bedrijfsleven) alleen maar handel is – en dus goed.

Hoe VVD-kakelkip Dilan Yesilgöz nog maar een paar weken geleden trots naast de Jettens en de Klavers zat om de Klimaatwet die de bodem legde voor uitvoering van het Klimaatakkoord te verdedigen.

Dát zijn de daden van de VVD, meneer Rutte.

De handtekening van uw partij staat onder de Klimaatwet. Uw partij had de regie over het Klimaatakkoord.

Dijkhoff mag met woorden proberen uit te leggen dat het anders is.

Dat de VVD de burger helemaal niet voor de zoveelste keer in elkaar wil slaan (en wil beroven).

Maar uw daden vertellen een ander verhaal.

Keer op keer op keer op keer…

Als mijn ouders me niet zo goed hadden opgevoed, zou ik zeggen dat ik u het liefst persoonlijk in elkaar zou slaan voor wat u de Nederlandse bevolking heeft aangedaan en (Marrakesh!) decennia na uw vertrek nog zal aandoen.

Maar dat hebben ze dus wel. De mijne wel.

Mijn handen jeuken…

Maar ik hou het bij een wandeling in een geel hesje straks over de Erasmusbrug. En ik ga mijn uiterste best doen om te zorgen dat u in de Eerste Kamer na 20 maart zélfs met de steun van GroenLinks en de PvdA geen meerderheid meer haalt.

Geen woorden, maar daden.

Groet,

JanD