Een familie uit West-Turkije heeft de voorbije weken het land in shock gebracht. Ze worden beschuldigd van vreselijke dingen, onder meer verschillende moorden, ontvoeringen, pedofilie en foltering.

Verschillende leden van de familie Palu werden geïnterviewd door tv-presentatrice Müge Anlı. Zij onderzoekt dergelijke onopgeloste zaken in haar show ‘Müge Anlı ile Tatlı Sert’ op de commerciële omroep ATV.

Foto: Emine Palu

Volgens een hele reeks getuigen startte de nachtmerrie van de familie Palu meer dan tien jaar geleden. Toen trouwde een zekere Tuncer Ustael met Emine Palu in de West-Turkse provincie Kocaeli.

Tuncer Ustael (foto rechts) uit de provincie Kocaeli in West-Turkije wordt beschuldigd van meerdere moorden, foltering en kindermisbruik; daarbij geholpen door zijn familie die geloofde dat hij bovennatuurlijke krachten bezat.

Ustael stelde zichzelf aan zijn nieuwe familie voor als een “islamitische hodja die djinns kan controleren”. Hij wist de meeste leden van de familie Palu te bekeren tot vurige volgelingen van zijn personencultus.

Er waren maar twee familieleden die niet geloofden dat Ustael echt djinns kon controleren. Dat waren Emines vader Harun en haar schoonbroer Ahmet.

Ustael wordt er nu van beschuldigd dat hij İsa, de broer van zijn vrouw, ertoe heeft aangezet om Ahmet te vermoorden, wat ook gebeurde. Op die manier wou hij de hand leggen op de bezittingen van de familie.

Harun Palu nam dan de verantwoordelijkheid voor de moord op zich om zijn zoon een gevangenisstraf te besparen. Hij werd veroordeeld tot meer dan zes jaar cel.

Drie moorden, vier kinderen verkracht

Nadat Ustael de twee ‘ongelovigen’ van de familie uit de weg had geruimd, had hij het rijk voor zich alleen.

Ustael verkrachtte vier kinderen in zijn familie, onder wie ook zijn eigen kinderen, zo getuigden zijn vrouw en zijn schoonzus Meryem. Hij zei dat zijn djinns hem dat hadden opgedragen. Ook had hij vreselijke methodes om familieleden te folteren. Zo prikte hij hen met naalden op hun meest gevoelige plaatsen.

Onder invloed van de zogenaamde ‘hodja’

Eén van de kinderen, Recep, slaagde erin te ontsnappen en naar de politie te gaan. Maar hij werd niet geloofd en terug aan de familie toevertrouwd, omdat alle familieleden, onder invloed van de zogenaamde ‘hodja’, verzekerden dat het kind in de war was, omdat het eigenlijk ontvoerd werd door “onbekende, gemaskerde mannen”.

Ustael kon ongestoord doorgaan met verkrachten en folteren. Waarschijnlijk liet hij Meryem verhongeren, verkrachtte haar 6-jarig dochtertje en vergiftigde haar ten slotte. Na bijna tien jaar zijn moeder en dochter nog steeds vermist.

Ondertussen concentreerde Ustael zich op Gülbahar Sadık, de zus van zijn schoonvader, om ook haar huis in beslag te nemen.

Toen de vrouw zich niet liet intimideren door zijn “djinns,” spande Ustael een aantal volgelingen uit de familie voor zijn kar. Ze vielen haar aan met pepper spray, om ervoor te zorgen dat ze een document zou tekenen dat de overdracht van de eigendommen regelde. Sadık kloeg Ustael aan en dat leidde tot de enige gerechtelijke veroordeling die hij tot dusver opliep.

“Niemand van ons weet waar dit gaat eindigen”

Schoonvader Harun Palu werd vrijgelaten in 2011. Hij probeerde Ustael met alle mogelijke middelen te stoppen, maar de hele familie steunde de ‘hodja’. Dat leidde ertoe dat de oude man met een depressie in een psychiatrische instelling belandde, waar hij nog steeds verblijft.

In het programma werd gezegd dat beide kinderen van Ustael hun mentale gezondheid verloren en nog steeds in het ziekenhuis opgenomen zijn. Ten minste vier leden van de familie Palu worden beschuldigd van medeplichtigheid aan zijn misdaden.

Ondanks de ernst van de beschuldigingen en de dikwijls tegenstrijdige uitspraken wordt Ustael nog steeds uitgenodigd als gast in het televisieprogramma. Hij beschuldigt anderen van drie moorden en beweert dat zijn schoonmoeder “het allemaal weet”.

Omdat er op 7 januari nog steeds geen gerechtelijk onderzoek liep, is de Turkse mediafiguur Müge Anlı met haar team zelf op onderzoek uitgegaan. Ze hebben zelfs opgravingen gedaan in Kocaeli op zoek naar de vermiste lichamen.

“Een systematische onwetendheid en normalisatie van geweld vormt de basis van het zelfvertrouwen dat we zien bij criminelen,” schreef Hürriyet-columnist Kanat Atkaya op 8 januari.

“We proberen ons te bevrijden van de ketenen van de misdaad. We gaan eraan ten onder als we proberen om de familie Palu te begrijpen via het televisiescherm. Als we het vanop afstand bekijken, zien we een leugen gebouwd op sociale waarden,” aldus Atkaya. “Niemand weet nog waar dit gaat eindigen.”

Leden van Turkijes ‘verschrikkelijkste familie’ opgepakt tijdens live uitzending

Hürriyet

S.V.R.