Utrechters naar Kanaleneiland om te demonstreren tegen Jodenhaat

Utrecht
Bondgenoten

Naar aanleiding van het antisemitische incident in een Albert Heijn  supermarkt trekt komende zondag een groep Utrechters naar de wijk Kanaleneiland om te demonstreren tegen Jodenhaat. Eerder maakten de jongeren van ‘Bondgenoten’ een Youtube-video waarin een van hen met een kippa op door de Domstad liep. Hij werd buiten uitgescholden voor ‘kankerjood’ en werd in een Albert Heijn-filiaal in Kanaleneiland antisemitisch bejegend. Ook het recente antisemitisme-onderzoek van het tv-programma EenVandaag speelt een rol. De actie van zondag wordt georganiseerd door de Jonge Socialisten (JS), de jongerenbeweging van de Partij van de Arbeid (PvdA).

‘Veel Joden ervaren nog steeds discriminatie bij het dragen van een keppeltje en dat moet stoppen. Daarom willen wij als Utrechters en als Jonge Socialisten laten zien dat dit soort van discriminatie op basis van religie geen plek heeft in onze stad,’ aldus de JS-afdeling in Utrecht. Omdat in de video van ‘Bondgenoten’ de meeste discriminatie in Kanaleneiland te zien was, zal de demonstratie daar plaatsvinden. ‘Daar laten we zien dat, wat je ook bent, of je nou Joods, christelijk, islamitisch, atheïst of iets ander bent, je je in onze stad vrij moet kunnen voelen om jezelf te uiten. We nodigen alle Utrechters uit om zich aan te sluiten en te laten zien dat Utrecht voor iedereen is! We zullen zondag 13 januari om 13:00 verzamelen bij Winkelcentrum Nova.’

Eerder plaatste blogger Edwin Koning een gastcolumn op Jonet.nl over het incident in de Albert Heijn. Koning is oud-medewerker van de grootgrutter en kan er niet bij dat zijn oude supermarkt antisemieten zo hun gang laat gaan. Later, en na vele tweets van onder meer Koning en twitteraar Joop Soesan, bood Albert Heijn excuses aan. Koning twitterde: Ik ben gebeld door AH met uitleg en verontschuldiging. Dat ze niet eerder hebben kunnen reageren kwam door de feestdagen. Daarmee is voor mij de kous af’. Zelf kan Koning niet bij de demonstratie van aankomende zondag zijn omdat hij is verhinderd wegens privéomstandigheden. In ieder geval heeft de multinational uit Zaandam van zich laten horen, zo klinkt het.

Categorie:

Home » Nieuws » Utrechters naar Kanaleneiland om te demonstreren tegen Jodenhaat