Door deze snufjes krijg jij je eten nog sneller op tafel
Koks in restaurants hebben steeds meer techniek tot hun beschikking om gasten snel van eten te voorzien. Tijdbesparing is hard nodig, want het tekort aan koks loopt alleen maar op. Vervangt straks een robot de kok?
In het ene glimmende apparaat kookt de chef penne. In het andere apparaat liggen een biefstuk, een schnitzel en een moot zalm gezusterlijk naast elkaar te garen. Op het display van het ‘Vario Cooking Centre’ is tot op de seconde precies te zien hoe lang ze nog moeten. Verderop maakt een andere chef soep, maar je kunt in het multifunctionele apparaat ook desserts maken, een stoofgerecht bereiden of friet bakken.
Op de Horecava trekt de gigantische stand van Rational, leverancier van keukenapparatuur aan professionals, veel kijkers. Op twee schermen zien de bezoekers precies hoe de gerechten garen. Je kunt hun magen bij wijze van spreken horen knorren want de geur van gebakken vlees doet zijn werk zo rond het middaguur.
Met net zo'n begerig oog kijken ondernemers naar de vernieuwingen, weet Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland. ,,In de horeca zijn de komende jaren veel extra mensen nodig. De sector gaat in de periode tussen nu en 2025 groeien van 440.000 naar zo'n 540.000 medewerekers. Ondernemers zijn bevreesd of ze wel genoeg extra mensen kunnen krijgen.”
Als het sneller, efficiënter en met minder arbeidskracht kan: heel graag. Misschien zijn robots zelfs een deel van de oplossing, zegt Naber, al geeft ze toe dat het menselijke contact niet helemaal uitgebannen zal worden. ,,Ik heb al een robot gezien die hamburgers kan bakken, robots die jouw drankje kunnen mixen en die hotelbedden kunnen opmaken.”
Ik heb al een robot gezien die hamburgers kan bakken
Op de vakbeurs Horecava heeft Dave Göbbels geen robot nodig om een hamburger te bakken of een schaal mosselen in een paar minuten te bereiden. Hij werkt met de gietijzeren bakplaat Adieu van QBTEC, die veel strandpaviljoens ook gebruiken. Kunnen ze zó een man of honderd van lunch voorzien. Techniek, erkent hij, zal er wel voor zorgen dat koks sneller en efficiënter kunnen werken.
Ketjapsaus
,,Dit is de enige professionele gietijzeren bakplaat", legt Göbbels uit. ,,Het voordeel ervan is dat je erop kunt snijden en dat er geen beschadigingen ontstaan, daardoor is er geen smaakoverdracht en kun je de plaat snel schoon schrapen en verder.” Göbbels demonstreert dit door zoete ketjapsaus op de plaat te verhitten, deze weg te schrappen en vervolgens een hamburgerbroodje op dezelfde plek te grillen. Van de saus valt inderdaad niets te proeven.
Bij het Rotterdamse mosselrestaurant gebruiken ze deze plaat ook. ,,Mosselen hebben weinig nodig, ze zijn al zo lekker van zichzelf.” Göbbels legt een hand schelpen op de plaat, giet er een beetje witte wijn overheen en zet er gauw een stolp overheen waardoor de mosselen garen in de verdampende wijn. ,,Bij Kaat Mossel kunnen ze met deze plaat in vijf minuten tijd tien of twaalf mensen van mosselen voorzien.”
Bij koken hoort emotie
Gaat de robot de mens vervangen? TV-kok Mounir Toub, bekend van 24Kitchen, hoopt van niet. ,,Ik ben nostalgisch. In een keuken hoort een vakman of een vakvrouw dus ik ben geen voorstander van technologie. Iemand moet ruiken, kijken en proeven. Bij koken hoort emotie.”
Uitzonderingen? Dat zijn wat Toub betreft de vacumeermachine en de sous-vide. ,,De vacumeermachine zorgt ervoor dat we ingrediënten langer houdbaar kunnen maken omdat er geen zuurstof bijkomt. En in de sous-vide kun je tot op de milligraad nauwkeurig garen. Daardoor kan vlees nooit meer te hard gaan.”
Bij die apparaten heeft een kok profijt. En de gasten ook, vindt Toub. ,,Als het zorgt voor werkdrukverlaging, dan zijn innovaties handig. Maar een brood dat in twee uur kant-en-klaar is. Nee. Daar heb je kokshanden voor nodig. Koken, daar gaat ook liefde in.”
Technologie in restaurants is soms ook een vorm van entertainment. Zoals bij Jan Smink in Wolvega, waar een 3-Dprinter in het restaurant staat:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’ -
Taaie, ‘doodse’ broodjes doen Kim de das om in Heel Holland Bakt
Haar hamburgerbroodjes waren taai en kregen zelfs de typering ‘doods’. In haar soezentaart waren de kazen te zuur en te scherp, en haar uientaart lukte ook niet goed. Kim moest vanavond de competitie verlaten na de vijfde aflevering van de bakshow Heel Holland Bakt. -
47
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
Dierenartskosten kunnen flink verschillen per praktijk, blijkt uit een steekproef onder dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een poes gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar kan je met een beetje pech een gepeperde rekening van meer dan 240 euro krijgen. -
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen
De recherche heeft 7,3 miljoen e-mailadressen onderschept bij criminelen, die ze gebruikten om mensen digitaal te beroven. Grote kans dat ook jouw e-mailadres hierbij zit. Zeven tips om phishing te herkennen.
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
-
-
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel.
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
-
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage
Weg met de winterdip en hallo schone lei: de voorjaarsschoonmaak staat voor de deur. Met deze praktische tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp wordt jouw huis weer spic en span. -
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste