DE WERELD NU

Frankrijk – Franse regering grijpt harder in – zegt ze

Frankrijk, islamisme, FR2022

De grote vraag in Frankrijk lijkt nu te gaan worden: is wat de regering aankondigde een uiting van pure paniek, of neemt ze vanaf heden daadkrachtig de regie? Geen vraag zonder belang. Dit weekend zal het leren.

Maar eerder dan komend weekend zal er al iets naar buiten moeten komen om in ieder geval de meerderheid van de protesten te smoren en mensen thuis te houden. Omdat de Franse regering anders onmiskenbaar in haar eigen mes zal lopen. De internationale pers lijkt voorlopig niet erg optimistisch over Macrons kansen:

The French authorities’ struggle to maintain order during the weekend protests raises questions not just over policing tactics but also over how Macron responds, as he prepares to bring in stricter rules for unemployment benefits and cut thousands of public sector jobs.

Er dienen nu dan ook concessies te komen die door de demonstranten worden herkend als een serieuze handreiking van de regering. Eerder zagen we al dat ook de Franse politie en brandweer in essentie niet onsympathiek staan tegenover de gele hesjes. Als de regering-Philippe denkt het alleen op gezag te kunnen doen regelen, dan staat haar nog een onplezierige verrassing te wachten is mijn inschatting. Ook omdat afgelopen weekend daar al een demonstratie pur sang van was. Als men door onhandigheid ook de trouw van de politie weet te verspelen dan is Leiden in last.

Frankrijk

Grappig genoeg is de hervatting van de NOS-berichtgeving (let op het markante woord oplaaien in het citaat hieronder als excuus voor de stilte van afgelopen tijd!!) over Frankrijk vandaag zowel een aanwijzing waarnaar te kijken bij de prioriteiten die de gele hesjes hebben als een toppunt van ironie:

De Franse regering wil deelnemers aan niet-aangekondigde demonstraties strenger straffen. Premier Philippe zei dat in een reactie op het oplaaien van de gelehesjesprotesten het afgelopen weekend. In Parijs drongen gele hesjes met geweld een ministerie binnen. Ook werden een chique wijk barricades opgeworpen en in brand gestoken.

Barricades in een chique wijk? Daar heeft de Franse elite Macron natuurlijk niet voor aangenomen. Ook zit er in deze aankondigingen een element van rechtvaardiging achteraf:

“De regering wil de wet moderniseren”, zei Philippe op TF1. Ook het meedoen aan een niet-aangemelde demonstratie en het dragen van een bivakmuts bij demonstraties worden strafbaar.
De nieuwe wet kan volgens Philippe in februari door het parlement worden behandeld. Over de aard van de nieuwe straffen liet hij zich niet uit. Hij zei wel dat een wet tegen geweld rond voetbalwedstrijden als voorbeeld dient. Die biedt de mogelijkheid om overtreders een stadionverbod op te leggen.

Dit klinkt verre van onredelijk, tot je gaat beseffen dat men in de praktijk al op deze basis mensen op pakt. Deze wetgeving is dus een rechtvaardiging achteraf, zoals wij zondag met onze berichtgeving over de arrestatie van actieleider Drouet al lieten zien. Dit NOS-bericht bevestigt dat ongewild, en het maakt de zaak diametraal anders..

Waar dat allemaal toe leidt? Het ziet er bekend uit. Op de een of andere manier zijn het uiteindelijk altijd de oude vrouwtjes die het gelag betalen. De eenvoudig te controleren mensen die niet zullen sputteren, en waarmee politie zichzelf de illusie verschaft nog steeds de regie in handen te hebben.

Beklagenswaardig is nog te zacht uitgedrukt.

Wat de NOS ook maar liever verzweeg, is dat de Italiaanse regering zich pontificaal achter de Franse demonstranten op heeft gesteld. Dat zal nog wat gedonder geven in Brussel binnenkort – mits Macron dan nog president is natuurlijk. De NOS bericht dat 5-sterrenleider DiMaio de Franse demonstranten een hart onder de riem heeft gestoken:

De Franse gele hesjes krijgen steun van de Italiaanse vicepremier Di Maio. Op het blog van zijn Vijfsterrenbeweging schrijft hij dat politiek in Frankrijk net als die in Italië doof is voor de noden van de burgers. Daarom moeten die hun stem verheffen, schrijft hij.

Maar de NOS ‘vergeet’ te vermelden dat DiMaio’s heel wat invloedrijker collega Salvini van de Lega dat samen met hem deed. Daarmee is dit de facto een verklaring van de Italiaanse regering geworden, en zit er opnieuw een diepe scheur in het EUnheidsbouwwerk in Brussel.

Luigi Di Maio, the 32-year-old Deputy Prime MInister of Italy who leads the Five-Star Movement (M5S), has told the Yellow Vests in a Monday blog postdo not give up!” De Maio offered French protesters use of the M5S “Rousseau platform” to help the Yellow Vests improve organization and “draw up an electoral programme,” according to France24

Niet niks wat de Italiaanse populisten hier bepleiten. Het vergroot de problemen waar de Franse regering zich in bevindt aanmerkelijk. Dat heeft ook alles te maken met de verkeerde prioriteiten die Macron zich heeft laten aanleunen. Iets wat ook andere regeringen die zich de klimaatwaanzin hebben laten verkopen eens mede dienen te overwegen.


Meer over de (achtergronden van de) ongeregeldheden in Frankrijk vindt u hier op Veren of Lood. De EXTRA afleveringen met veel filmpjes van de protesten vindt u hier.

7 reacties

  1. Carthago schreef:

    Prachtige update ,thnx hannibal.
    De elite Macreel waant zich nog steeds de messias en keizer tegelijk .Dat heet het syndroom van obama ( overdraagbaar en dodelijk) .De gele hesjes willen hem gewoon weg hebben en daar kan geen wetsvoorstel tegenop.Prachtig dat Italië met de gele hesjes de genadestoot aan de eussr gaan geven.

  2. Juanito schreef:

    Wellicht gaat die ‘elite’ meneer Macron aan zijn jasje trekken met de mededeling dat het voor ‘ons soort’ Fransen beter is dat iemand anders zijn plaats inneemt. De kosten lopen nl. op en de verdiensten lijden er ook maar onder.

  3. Juanito schreef:

    Wellicht kan de Franse regering zich eens bezinnen of die zg. “Europese waarden” wel op een correcte wijze worden toegepast in het huidige Frankrijk. Misschien kan Juncker of Timmermans in deze om advies gevraagd worden. Op die posities zullen toch alleen mensen zitten met veel wijsheid, levenservaring en andere capaciteiten.

  4. Erik schreef:

    De Italiaanse regering biedt ondersteuning via en met internet, zodat het niet kan worden onderbroken!

  5. Friese camadees schreef:

    Gendarmeries:the nowadays “new heroes”

    Werkelijk Dieptriest

    De beuk in het EU wrakhout

  6. D. G. Neree schreef:

    ” …. dan is Leiden in last”

    Je bedoelt, ” ….. dan is Lyon in last”? lol

  7. D. G. Neree schreef:

    zoals altijd is het Nederlandse nieuws suggestief en vals. Bijvoorbeeld: Macron had het niet over bivakmutsen, maar over gezichtbedekking. Dat de gezamenlijke NLe pers het over bivakmutsen heeft is weer eens een teken dat “nieuws” gecoördineerd voorgekookt wordt. De gele vesten dragen immers geen bivakmutsen over het algemeen, maar sjaals, mondkapjes, gasmaskers etcetera. Het is anrtifa die standaard bivakmutsen gebruikt. Op deze manier wil men de gele vesten gelijkstellen met de ANTIFa-fascisten.