Getty Images/iStockphoto
Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Diepste deel van Stille Oceaan koelt af en ondervindt niets van klimaatopwarming

Wist je dat het dieper gelegen deel van de Stille Oceaan enkele eeuwen achterloopt? Dat betekent dat dat gedeelte van de oceaan nog niets ondervindt van de klimaatopwarming. Meer zelfs: het diepste deel koelt nog steeds af. Een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science legt uit hoe dat precies komt.

11 reacties

  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Jurgen Mouton,zonneminimum heeft afkoelingseffect van wereldwijd 1°c daling t°. Maar tegen dan is de t° nog steeds zo hoog als nu gezien opwarming de bovenhand heeft en hooguit wat afgeremd wordt.
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Jürgen Mouton, binnen zes jaar is er weer een maximum aan zonneactiviteit, deze heeft een ± 11 jarige cyclus, we zitten nu idd aan het minimum. Dat was heel goed te merken aan de zomer van 2018.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Tot nu toe is het alleen de bovenste paar honderd meter van de oceanen dat met 0,1 graad per decade opwarmt, de 2000 meter daar onder warmen veel minder snel op. Die data hebben we dan nog alleen maar over de afgelopen 20 jaar of zo toen de eerste automatische, nauwkeurige (ARGO) diepzeeboeien werden uitgezet. Bovendien is het nog de vraag in hoeverre die opwarming natuurlijk is of -deels- door de mens geholpen...
  • censor

    5 jaar geleden
    Warmte stijgt, ook in het water, niets abnormaals aan
  • Marie Vandam

    5 jaar geleden
    Das normaal met een minimum alleen de moderne mens heeft die nog nooit mee gemaakt onze voorouders wisten het wel als de zon minder actief is veranderd ons klimaat!