Animal Rights maakt heftige beelden in kippenbedrijf
Animal Rights brengt trieste beelden naar buiten van de leefcondities van maar liefst 290.000 kooikippen in een megastal in Merksplas. “In kooisystemen worden veel dieren op een kleine oppervlakte gepropt zonder de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout, “door het leven op gaas treden er veel pootproblemen op en vanwege de stress pikken de dieren elkaar volledig kaal.”
Een Animal Rights onderzoeksteam inspecteerde de stal in Merksplas al verschillende keren in december 2018 als onderdeel van een breder onderzoek naar horrorschuren in Vlaanderen en Nederland. Het bedrijf, Lokip, is een van de grootste eierproducenten van Vlaanderen.
“Het meest schokkende is misschien wel de industriële aard waarop de honderdduizenden levende wezens achter tralies worden gehouden: drie verdiepingen hoog met op iedere verdieping drie etages kooien die zich uitstrekken zover het oog reikt. Een trieste realiteit voor de dieren, die nauwelijks de mogelijkheid hebben om hun vleugels te strekken”, aldus van Campenhout.
Verbod
De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts maakte in november 2018 bekend dat hij een verbod nastreeft op het houden van legkippen in verrijkte kooien. De minister wil dat verbod graag in het volgende regeerakkoord zien staan.
“Animal Rights verwelkomt het besluit van minister Weyts, maar ons recente onderzoek naar horrorschuren in Vlaanderen en Nederland toont aan dat het verbod op kooisystemen nog lang niet ver genoeg gaat. Ook in scharrelstallen is het leed niet te overzien”, vertelt van Campenhout.
In België bevonden in 2017 van de 9,4 miljoen leghennen 39,3 procent zich in verrijkte kooien, zo’n 3,7 miljoen dieren in 78 bedrijven - en 42,6 procent in scharrelschuren, zo’n 4,0 miljoen dieren op 91 bedrijven.
Animal Rights startte een petitie op haar website om een einde te maken aan de horrorschuren. De petitie is inmiddels reeds 25.000 keer getekend.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
Een kant-en-klare lasagne uit de supermarkt is snel, gemakkelijk en vooral goedkoop. Gezond is het niet echt, maar het vult en smaakt best. Welke supermarkt verkoopt de lekkerste lasagne bolognese? Vier culinaire kenners scharen zich rond de tafel. ,,Deze lasagne is lekker van smaak en goed in balans.’’ Bekijk onderaan het artikel de uitslag en rapportcijfers. -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.”
-
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
Dinteloord -
-
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
-
Voedselproducenten Fairtrade, Knorr, Koh Tai en Patak’s halen vlees en vis uit de helft van hun recepten