Londense moskee annuleert expositie over moslims die Joden hebben gered

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Na protesten van Britse moslims heeft een moskee in Londen haar plannen laten vallen om een ​​tentoonstelling te organiseren over moslims die Joden in de Sjoa hebben gered. Dit meldt het Joodse persbureau JTA. Het gaat om de moskee The Centre for Islamic Understanding in de wijk Golders Green, in het noorden van Londen, waar ook relatief veel Joden wonen. Het moskeebestuur heeft nog niet gezegd waarom de expositie niet doorgaat, maar vermoedelijk is er sprake van dreigingen van bepaalde moslims aan het adres van de moskee.

De tentoonstelling moest gaan over Albanese moslims die tijdens de Italiaans-Duitse bezettingsjaren in Albanië hun Joodse medeburgers van de dood hebben gered. Naar verluidt zouden sommige moslims protest hebben aangetekend tegen de deelname van het Holocaust informatiecentrum Yad Vashem aan de organisatie van de expositie. Meteen werd het Israëlisch-Palestijns conflict erbij gehaald, zo is duidelijk. De oproepen voor een boycot werden geleid door Roshan Salih, een redacteur van de Britse islamitische nieuwssite 5 Pillars. “Herdenkingen mogen nooit worden gedaan in samenwerking met Israëlische onderdrukkers of hun aanhangers,” zegt Salih. Als reactie op de annulering schreef hij dat de moskee ‘moet worden geprezen om te reageren op zorgen van de gemeenschap’.

Joden die leiders uit de moslimgemeenschap hielpen bij het opzetten van deze de tentoonstelling, hebben voorafgaand aan de annulering gezegd dat zij de gebeurtenis zagen als een belangrijk moment in de Joods-islamitische relaties in Golders Green. “Het is ongelooflijk belangrijk om te onthouden dat Joodse en moslimgemeenschappen elkaar altijd historisch hebben gesteund, en dat altijd zullen blijven doen,” vindt rabbijn Natan Levy, het hoofd van operaties op de Faith fora voor Londen, die de geannuleerde gebeurtenis mede hielp te organiseren. Levy geeft niet op. “Door meer tijd samen door te brengen, te proberen om onze gemeenschappelijke kenmerken te begrijpen en onze verschillen te waarderen, kunnen we een verenigd front bieden tegen haat,” voegde hij eraan toe.

Categorie: |

Home » Nieuws » Londense moskee annuleert expositie over moslims die Joden hebben gered