Archiefbeeld van een aangespoeld Portugees oorlogsschip op een strand in Queensland

'Staatkwallen-epidemie' langs Australische kust, ruim 2500 mensen gebeten

Het is er rond de 30 graden, maar langs de Australische Gold en Sunshine Coast kunnen strandgangers momenteel beter geen duik in zee nemen. Het water zit er vol giftige staatkwallen. Dit weekend werden ruim 2500 mensen behandeld nadat de kwallen ze hadden aangeraakt.

In de zee bij de staat Queensland in het noordoosten van Australië zwermen enorme aantallen 'Portugese oorlogsschepen', zoals deze kwalachtige wordt genoemd. De strandwacht spreekt van een epidemie en heeft sommige stranden gesloten.

Langs de kusten rond de stad Brisbane zitten ieder jaar veel van deze staatkwallen. "Maar zoiets heb ik nog nooit gezien", zegt een woordvoerder van de strandwacht tegen de Brisbane Times.

Opletten bij strandwandeling

De kwalachtigen hebben lange tentakels en zijn giftig. Een beet is pijnlijk en kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn.

"Niet iedereen reageert hetzelfde, maar een aantal mensen was er slecht aan toe", vertelt de woordvoerder. Sommigen kregen na een beet een anafylactische shock, een hevige allergische reactie, en werden behandeld door ambulancepersoneel.

Op sommige plekken langs de kust zijn duizenden staatkwallen aangespoeld, die soms nog leven. Daardoor is niet alleen zwemmen, maar ook op het strand lopen gevaarlijk.

Bekijk in dit fragment van Blue Planet 2 hoe het Portugees oorlogsschip zijn tentakels gebruikt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl