Bondskanselier Merkel
NOS NieuwsAangepast

Stress in Berlijn, want zelfs het faxnummer van Merkel is uitgelekt

De kans is groot dat de fax van Angela Merkel vandaag even op volle toeren draaide en haar mailbox rap volliep. Het faxnummer en e-mailadres waren bij de vele gegevens van Duitse prominenten die door hackers zijn gelekt. Maar de Duitse regering is al blij dat er niets gevoeligers op straat ligt.

Er zijn geen staatsgeheimen uitgelekt. Een politiek schandaal zal het dus niet worden, maar de impact van het nieuwe schandaal is groot, vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek. Privégegevens van honderden politici, artiesten, YouTubers en journalisten liggen op straat. "Na de vorige grote hack in 2015 waren we een beetje aan het wachten op zo'n lek, maar toen zijn er geen gegevens naar buiten gekomen. Nu is er weer een hackschandaal en zijn er dus wel data gelekt. De regering is opnieuw in verlegenheid gebracht."

Lachen om de NSA

De Duitse regering noemt het "een aanval op het vertrouwen in de democratie en haar instellingen" en is flink geschrokken, vertelt Van de Hulsbeek op NPO Radio 1. "Maar er is ook wel opluchting dat er geen grote politieke geheimen tussen lijken te zitten."

Het laatste nieuws is dat de regering de Amerikaanse inlichtingendienst NSA om hulp zou hebben gevraagd bij het opsporen van de dader. "Daar wordt hier wel een beetje om gelachen, omdat er jaren geleden juist een heel groot schandaal was waarbij de NSA het mobieltje van Merkel had afgeluisterd. Maar ze willen nu dus toch graag de hulp hebben van die Amerikaanse hack-experts", zegt Judith van de Hulsbeek.

Vakantiefoto's

Onder de gehackte bestanden zit onder meer 3,4 gigabyte aan data van de computer van een tv-satiricus. Daar zaten ook vakantiefoto's bij. Van de Hulsbeek: "Er zijn ook mobiele telefoonnummers gelekt en privéchats, brieven, net als bankafschriften van creditcards waarop te zien is wat iemand heeft uitgegeven."

Opmerkelijk is dat de gegevens al sinds half december zijn verspreid via een Twitteraccount, maar dat dat nu pas is opgemerkt. "Dat is heel vreemd. Vooral omdat via datzelfde Twitteraccount eerder ook al eens iets was gelekt, maar misschien zaten mensen vorige maand nog in hun kerstbubbel."

Het verhaal werd pas opgepikt toen SPD-politicus Martin Schulz door een onbekende werd gebeld op zijn niet openbare privénummer. "Die vertelde dat zijn nummer op internet stond. Toen pas is de politie gaan kijken waar dat allemaal vandaan kwam."

De accounts zijn inmiddels offline gehaald, maar op Twitter werd #Hackerangriff als snel trending in Duitsland.

Via het account werden de afgelopen weken steeds nieuwe gehackte data vrijgegeven. Het is gelinkt aan een internetplatform in Hamburg en waarschijnlijk is er gebruikgemaakt van e-mailwachtwoorden om data te stelen. Meer is er nog niet bekend over de dader of daders.

Er is wel een spoor waar onderzoeksdiensten zich waarschijnlijk op zullen richten, zegt Judith van de Hulsbeek. "Als je naar de gelekte gegevens van politici kijkt, zie je dat er niets bij zit van leden van de rechtse partij Alternative für Deutschland. Het zijn juist gegevens van politici van andere partijen, en van kunstenaars en journalisten die zich hebben uitgesproken tegen AfD."

"Zo was Christian Ehring, de tv-satiricus wiens vakantiefoto's online zijn gezet, vorig jaar verwikkeld in een rechtszaak die was aangespannen door AfD-leider Alice Weidel. Ze had Ehring voor de rechter gesleept omdat hij haar in een tv-show 'nazislet' had genoemd. Ehring won de zaak.

Wraakactie

Mogelijk willen degenen die de privégegevens hebben verspreid mensen angst aanjagen en onzeker maken, suggereert Patrick Gensing van de Duitse zender ARD, die als eerste over het schandaal berichtte.

Het hackschandaal zou dus een soort wraakactie kunnen zijn, maar Van de Hulsbeek waarschuwt voor te snelle conclusies. "Het is opvallend. Maar of het ook echt iets zegt over het motief, daar is het nog te vroeg voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl