Plannen voor zonne-energie smelten als sneeuw voor de zon omdat het net volstroomt

Het duurt minstens 3 tot 5 jaar voordat het elektriciteitsnet op het platteland de explosieve groei van zonne-energieprojecten kan opvangen.

Initiatiefnemers zijn radeloos. Het zal je gebeuren. Gestimuleerd door een aantrekkelijke subsidieregeling wil je je bedrijfsdak volbouwen met zonnepanelen.

Enexis geeft nul op het rekest

Je stopt er spaargeld in, regelt subsidie en vernieuwt je dak. Als lijkt dat niets je plan nog in de weg kan staan, zet Enexis het licht op rood. Je kunt je extra energie niet terugleveren aan het net omdat er geen capaciteit meer is. Tientallen initiatiefnemers in Drenthe en Groningen zitten met de gebakken peren.

In de ijskast stoppen dan maar?

Het plan in de ijskast stoppen tot het moment dat de capaciteit van het elektriciteitsnet het aankan? Die tijd hebben de initiatiefnemers niet. Zij kunnen dankzij SDE-subsidie van het Rijk hun plan trekken. Daar zit echter een deadline aan. Verstrijkt die, dan vervalt het recht. En zo dreigen veel plannen in schoonheid te sterven.

vv Nieuw-Buinen topje van de ijsberg

Het geval van voetbalclub Nieuw-Buinen, die 246 zonnepanelen op het dak van de kantine had willen plaatsen, maar uiteindelijk van Enexis nul op het rekest kreeg, is slechts het topje van de ijsberg. Vooral boeren voelen de pijn. Zoals Gonja Hospers, ook in Nieuw-Buinen. Vooruitlopend op de plaatsing van 1700 zonnepanelen had zij alvast voor een ton een deel van het bedrijfsdak vernieuwd. ,,Wij verbruiken veel stroom. Ik beschouwde het als een goede investering. De SDE-subsidie was rond, maar nu zit het hele plan op slot. En dat terwijl de staatssecretaris heeft gezegd dat we eerst de daken moeten gebruiken voor zonnepanelen.” Hospers leeft nu tussen hoop en vrees. Ze heeft maximaal twee jaar respijt om haar toegekende subsidie te verzilveren.

Kippenboer in Witteveen

Kippenboer Jan Bouwhuis in Witteveen zit in hetzelfde schuitje. Hij wilde 2000 zonnepanelen plaatsen op de daken van zijn schuren en stallen. ,,Het gaat om een investering van een half miljoen euro. Alles was rond; van SDE-subsidie tot financiering.”

Als het wegennet in de Randstad tijdens de spits

Enexis en TenneT (beheerder van het landelijke hoogspanningsnet) kunnen Hospers en Bouwhuis geen enkel houvast bieden. Ze zijn overrompeld door het grote aantal zonne-energieprojecten op het platteland. ,,Het vergt minstens 3 tot 5 jaar om het elektriciteitsnet in Drenthe, Groningen en Overijssel op te waarderen. Bestemmingsplanprocedures en vergunningaanvragen en eventuele procedures tot aan de Raad van State vergen jaren tijd”, verklaart Enexis-woordvoerder Jan Bakker. Het electriciteitsnet op het platteland raakt vol als het wegennet in de Randstad tijdens de spits. Er is een deltaplan nodig om het op te waarderen tot de vereiste capaciteit. Onder meer drie grote knooppunten moeten worden aangelegd. Enexis is daarover in gesprek met de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel.