Naema Tahir: Dat lezers mijn column niet snapten is schuld van de Telegraaf

03-01-2019 15:05

Naema Tahir (Screenshot De Slimste Mens)

Eind vorig jaar bepleitte Trouw-columniste Naema Tahir het afschaffen van het lidwoord ‘het’ omdat zij als allochtone vrouw het Nederlands maar niet onder de knie krijgt. In haar eerste column van het jaar schrijft ze nu dat het een grapje was. Het was ironisch bedoeld en ‘als ironie niet wordt begrepen, vallen we terug tot het niveau van een kleuter’. Ook schrijft ze:

“Mijn column van de vorige keer heeft flink wat lezers geagiteerd, ik vermoed mede doordat De Telegraaf, dagblad van ‘wakker’ Nederland, er uitgebreid uit citeerde.”

Nu ja, de Telegraaf was niet het enige medium dat over de column schreef. Vooral is het jammer dat Tahir vervolgens niet uitlegt waarom de lezers dankzij de Telegraaf zo geagiteerd reageerden. Welke duistere krachten kent zij de krant van wakker Nederland toe?

Wellicht missen we de ironie. Of is Tahir niet een hele goede columniste. Een derde optie is dat de Nederlandse lezer inmiddels zo murw gebeukt is door identiteitspolitiek, Identity Officers, ‘witte schuld’ en wat dies meer zij, dat deze werkelijk dacht dat een columniste van een vooraanstaande courant het meende toen zij schreef een lidwoord te willen afschaffen.

En daar is niets ironisch aan, dat is vooral een teken van de tijd.