Egels hebben het zwaar te verduren. De aanhoudende droogte zorgde er deze zomer voor dat insecten nergens te bekennen waren. Met als gevolg: uitgemergelde egels die nu niet genoeg vet op het bot hebben om in winterslaap komen.

Door de aanhoudende droogte deze zomer zijn insecten dieper de grond in gekropen. Dit heeft grote gevolgen voor de egel. De stekelige beestjes hebben nu moeite om voldoende voedsel te vinden. Met te weinig vetreserves komt het stekelige beestje niet in winterslaap en dat kan vele egels het leven kosten.

Egels in nood

Dat het niet goed gaat met de egel spreekt ook uit alarmerende cijfers. In Engeland is de egelstand sinds 1950 met 80 procent gedaald. In Nederland hebben egelopvangcentra de handen vol aan het verzorgen van egels die het zonder hulp niet redden. Dit jaar zijn er in deze centra al 10 procent meer egels opgevangen dan vorig jaar.

Roxina van Eck verzorgt egels bij het dierenopvangcentrum De Toevlucht in Amsterdam. Ook zij ziet dat egels oververtegenwoordigd zijn. "Vooral jonge egels en moeders hebben het zwaar. Die moeten een gewicht van minstens 600 gram hebben om in een winterslaap te komen. De meeste zijn 300 à 400 gram, en dat is gewoonweg niet genoeg."

Voedsel

In de koude wintermaanden gaan egels op zoek naar eten zodat zij met genoeg vetreserves aan een winterslaap kunnen beginnen. Omdat er een gebrek is aan insecten kun je de insecteneters helpen in de zoektocht naar voedsel door eten voor ze neer te zetten in de tuin.

info

Hier help je de egel mee

  • Kattenvoer
  • Meelwormen
  • Appel
  • Ei: rauw of gekookt
  • Een kommetje water
info

Hier help je de egel absoluut niet mee

  • Melk

Het is het grootste misverstand als het gaat over het voeden van egels: een schoteltje melk. De beestjes slurpen met veel genot het schoteltje leeg, maar kunnen de melk niet verteren. In het ergste geval wordt de egel zo ziek dat hij sterft.

Egels worden ziek van melk
Bron: EenVandaag

Een egelvriendelijke tuin

Heb je voedsel neergezet en blijft de egel weg? Dat kan komen doordat je tuin niet aantrekkelijk is voor egels. De viervoeter gedijt namelijk niet goed in een strak aangeharkte tuin maar zoekt heil in een rommelige tuin met veel hoekjes waar hij zich goed kan verschuilen.

info

Zo maak je je tuin egelvriendelijk

  • Het moet een tuin zijn met veel schuilplekken. Struiken, bosjes, hoekjes en veel bladeren zijn belangrijk voor de egel.
  • Schuttingen zijn niet zo besteedt aan de egel, de viervoeter scharrelt het liefst van tuin naar tuin. Als je toch een schutting hebt, maak dan een gat naar buiten zodat de egel toegang heeft tot de tuin.
  • Dichte beplanting kan de egel waarderen want veel beplanting betekent veel insecten en insecten en die eet de egel graag.
  • Een voedselrijke bodem is ook van belang. Ruim de tuin dus niet helemaal op maar laat die gevallen appel, rotte tomaat of late druiven lekker op de tuinaarde liggen. Bodemdieren als wormen en ander kruipend gespuis, weten hier wel raad mee. En ook deze dieren staan op het menu van de egel.
  • In de winter beginnen de beestjes, mits zij genoeg vetreserves hebben, aan een winterslaap. Een grote berg bladeren of een heus winterhok kan hier uitkomst bieden. Je kunt ook zelf een egelhuis bouwen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.