Uniek: een jaar zonder zeer zware tornado's in de VS

Aantal tornado's ook zeer laag

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 2 januari 2019 09:43 uur
Laatste update: 2 januari 2019 10:16 uur
Sinds het bijhouden van de tornado's in de VS in 1950 is het niet eerder voorgekomen dat er in één kalenderjaar geen (E)F4- of (E)F5-tornado's zijn gerapporteerd. Afgelopen jaar had de primeur.

Niet één zeer zware tornado in 2018


Één van de zwaarste tornado's dit jaar in de VS nabij Laramie, Wyoming: EF3

In de Verenigde Staten, en in het speciaal in 'Tornado Alley', is in het kalenderjaar 2018 niet één zeer zware tornado voorgekomen. Dat is uniek, want sinds het bijhouden van tornado's in 1950 is dat nog niet één keer voorgekomen. Een zeer zware tornado is een tornado in de EF4- of EF-5 categorie, dat is met windsnelheden boven 267 km/uur. Ook het aantal zware tornado's, EF-3 of hoger, was in 2018 met 12 ook recordlaag.

Normaal gesproken komen er jaarlijks in de Verenigde Staten zo'n 1300 tornado's voor. In 2018 waren het er 'slechts' 989, iets boven het minimumrecord van 944 tornado's in één kalenderjaar. Van die 1300 tornado's normaal voorkomen, zijn er 7 tot 9 zeer zwaar. Sinds 1950 kwam er elk jaar ten minste één zeer zware tornado voor, in 1974 waren het er zelfs 36. Het jaar 2018 deed het op dat gebied dus rustig aan.

Hogedrukgebieden in het tornado-hoogseizoen

Opvallend weinig tornado's in het centrale deel van de Verenigde Staten, ook wel bekend als 'Tornado Alley'

Het tornado-hoogseizoen in de Verenigde Staten is het late voorjaar, zeg de maanden maart tot en met mei. Precies in deze maanden zorgde een hogedrukgebied in het centrale deel van de Verenigde Staten, beter bekend als 'Tornado Alley', voor stabiel weer. Supercellen, de zware onweersbuien die tornado's produceren, konden een langere tijd niet of moeizaam ontstaan, waardoor in deze maanden het aantal tornado's onder of ver onder normaal lag.

De meeste tornado's in de Verenigde Staten kwamen dit jaar dus buien het hoogseizoen om. Vooral in de late winter en in het najaar wisten actieve weersystemen de nodige tornado's te produceren. Een zeer zware tornado zat daar dus niet bij.

Aantal zeer zware tornado's neemt af

Het aantal zeer zware tornado's neemt geleidelijk af. In de jaren '70 was het normaal als er jaarlijks 14 zeer zware tornado's voorkwamen, tegenwoordig zijn dat er 7 tot 9. Door het ontbreken van zeer zware tornado's in 2018 ligt de normale waarde in 2019 op 6 tot 8, iets lager dus.

Het meest opvallende is dat het gemiddeld jaarlijks aantal tornado's juist toeneemt. Dit komt vooral door een zeer dicht waarneemnetwerk door een groot aantal mensen in de Verenigde Staten. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat een tornado niet werd opgemerkt, terwijl tegenwoordig elk exemplaar wordt gezien door waarnemers of radarapparatuur.

Files en vertragingen