In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Celstraf voor man die acht jaar verstandelijk beperkt stel uitbuitte

Een 49-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld tot 20 maanden cel en tbs met dwangverpleging, omdat hij een stel met een verstandelijke beperking jarenlang heeft misbruikt en uitgebuit.

De man bracht de twee ertoe hem toe te laten in hun huis. Hij kreeg ze zover om boodschappen en de was voor hem te doen en de twee verzorgden ook zijn hond. De situatie duurde van 2010 tot 2018.

De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie, die wilde een celstraf van vijf jaar en tbs. De rechtbank vond niet alle aanklachten bewezen. Zo zou de man in de eerste periode huur hebben betaald en begon de uitbuiting mogelijk later pas.

Intimideren en bedreigen

De invloed van de man op de twee werd steeds groter en hun wereld steeds kleiner, meldt de rechtbank. Hij intimideerde en bedreigde ze.

Daarbij ging de Nijmegenaar "geraffineerd" te werk. Hij wist dat de slachtoffers kwetsbaar waren en hoe makkelijk hij ze kon beïnvloeden. Verder wist hij dat ze geld hadden.

Deskundigen hebben bij hem een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. De rechtbank vindt de kans groot dat hij in de toekomst opnieuw slachtoffers gaat maken. Daarom krijgt hij naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging.

Advertentie via Ster.nl