NOS Nieuws

2000 bomen weg langs A2, actievoerders willen hout behouden

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

Met de kettingzaag wordt eerst een inkeping gemaakt aan de kant waar de boom terecht moet komen. Een kraanmachine duwt hem daarna om. Met veel gekraak valt hij neer. Zo worden vanaf vandaag meer dan 2000 populieren langs de A2 tussen Boxtel en Best omgezaagd.

Bas de Leeuw van Rijkswaterstaat legt uit waarom de bomen worden omgezaagd:

2000 populieren omgekapt langs A2

De hoge bomen, een dubbele rij aan beide kanten van de weg, geven dit stukje snelweg de allure van een statige laan. Maar ze moeten weg. "Populieren zijn na zo'n 30 jaar op", vertelt Bas de Leeuw van Rijkswaterstaat.

Ze moeten worden gekapt omdat ze gevaarlijk worden. Takken kunnen afbreken en er kunnen zelfs bomen omvallen. Bij de grote januaristorm kwamen er populieren op de snelweg terecht. "We hebben toen extra inspecties uitgevoerd en we kwamen tot de conclusie dat het beter is om deze laan pro-actief te gaan kappen en opnieuw in te planten", zegt De Leeuw.

Drie gepensioneerde heren staan toe te kijken hoe de eerste bomen om worden gezaagd, hoe de takken worden gestript en hoe de lage stammen in stukken worden gezaagd. Ze zijn van de actiegroep Wij houden jullie hier, onderdeel van de Brabantse Populierenvereniging.

Leden van de actiegroep 'wij houden jullie hier' bij hun geliefde bomen

Ze zijn echte populierenliefhebbers. "Het is een fantastische boom", zegt René Westerlaken. "Hij is rank en als je het blad hoort ruisen, daar word je rustig van." Dat de populieren langs de snelweg gekapt moeten worden, daar zijn ze het mee eens. Waar zij zich voor inzetten, is dat het hout in Brabant blijft.

Vroeger werden er klompen en lucifers gemaakt van het populierenhout. Nu wordt het meestal geëxporteerd. "Het is van de zotte natuurlijk dat wij die prachtige populieren naar China en India gaan vervoeren", zegt Frans van Boekel. "Wij moeten proberen er hier hoogwaardige producten van te maken en dat kan. Het hout is buigzaam en het splintert niet. Het is een prima alternatief voor vurenhout."

Snelle groeier

Uiteindelijk is het ze om iets anders te doen: het behoud van het Brabantse landschap. Gemeenten vinden het vaak een lastige boom omdat hij onderhoud nodig heeft. Anders kunnen takken afbreken en dat kan gevaarlijk zijn. Maar juist als je ze goed verzorgt, krijg je nog beter hout, zegt Westerlaken. "We willen dat dit hout in de bouw wordt gebruikt. Een innovatieve, circulaire economie." De actiegroep is in gesprek met gemeenten en Staatsbosbeheer, om het vrijgekomen hout over te nemen.

De snelweg zal er een tijdje kaal uitzien, zonder die 2000 populieren. Maar er worden nieuwe boompjes aangeplant, en ze groeien wel met een meter per jaar. "Dat is ook het mooie van deze boom", zegt Frans van Boekel van de actiegroep. "In de tijd dat een eik volwassen wordt heb je vijf populieren laten groeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl