U zond in: 2018 was het jaar van de teloorgang van het open debat

02-01-2019 13:31

“2018 was voor mij het jaar van de teloorgang van het open debat. Op een toenemend aantal thema’s is geen discussie meer mogelijk. Wie niet voor is, is tegen en wordt uitgekotst. Stellingen worden dogma’s en hypes, waar de politiek slingerend en wisselend beleid voor maakt.

Open, inhoudelijk, zelfs wetenschappelijk debat wordt ontmoedigd. Het komt mij zelfs voor dat tegengeluid sinds enige tijd wordt genegeerd. Niet alleen in politieke kringen rond de coalitie maar ook door de coalitie volgende pers.

De openheid en ook het democratisch gehalte van in elk geval de Nederlandse samenleving maar waarschijnlijk de hele EU-samenleving lijkt tanend. Van hogerhand wordt nu bepaald wat welgevallig en onwelgevallig nieuws is, wat fake en niet fake is. Er komt zelfs een overheidscampagne om de arme burger die immers door de bomen het echte bos niet meer kan onderscheiden te leren wat echt en niet echt is.

Komt heel dichtbij het dedain van de Franse adel vlak voor de Franse revolutie voor het volk. Ook nu zijn er vast en zeker vele ‘hoog opgeleiden’ in pers en politiek die het algemeen kiesrecht geen winst voor het land vinden. Hoezo referendum? Valt het u ook op dat als het gaat om tegenstanders van de bekende thema’s er gesproken wordt over ‘minder hoog opgeleiden’?

Ik noem thema’s als democratie, zwarte piet en slavernij, migratie, islam en integratie, en het energie en klimaat. Dit laatste thema is volstrekt uit de hand gelopen in Den Haag, zoals eerder gezegd: het is een religie geworden, met zelfs een inquisitie die uitmaakt wat wel en niet gezegd kan worden.

Het is schaamtevol opvallend dat het van wetenschappelijk onderbouwende bijlage voorziene manifest Nieuw Klimaat Alarm (“De voorgestelde ‘Klimaatwet’ leidt regelrecht naar een ramp”) van 24 werkelijk hoog opgeleide wetenschappers met oneindig meer relevante klimaat- en energie-expertise en ervaring dan aan de zogenaamde Klimaattafels van Nijpels en Samsom aanwezig is, slechts eenmaal het landelijke TV-journaal haalde en wel bij RTL op de dag van verschijning. En o ja, de ‘foute’ kranten TPO en Telegraaf. Daarna bleef het stil, althans ik heb het nergens kunnen terugvinden. Excuus als er nog andere moedige media zijn.

Het lijkt of iemand een zware bronzen vaas (geen ‘vaasje’ dus) heeft laten vallen en iedereen stopt de vingers in de oren en kijkt een andere kant op. Doet me denken aan een grappig videootje op FB (jawel…) van een hond die de schoenen van zijn baas had kapot geknauwd. Baas kwam thuis en sprak bars: “Wat is dat? Heb jij mijn schoenen kapot gebeten?” Hond draaide zijn hoofd weg. En elke keer als de baas hem de schoenen voor de snoet hield draaide hij het hoofd zover mogelijk weg. Ongelooflijk grappig.

Je zou zeggen dat de geschetste gevolgen van de Klimaatwet vele malen erger zijn dat die kapotte schoenen van de hond.

Ik wens Rutte en zijn vrolijke ploeg veel bestuurlijke wijsheid toe in 2019. Ayez pitie de vos pauvre peuple!

Paula Brunsveld Van Hulten