Een migrant gooit een traangasgranaat terug naar grenswachten
NOS Nieuws

Amerikaanse grenspolitie zet traangas in tegen migranten

De Amerikaanse politie heeft bij de grens met Mexico traangas ingezet tegen migranten die de grens probeerden over te steken. Volgens de autoriteiten gebeurde dat omdat er met stenen werd gegooid naar grenswachten, maar journalisten ter plekke zagen wat anders.

Volgens journalisten van de persbureaus AP en Reuters werden ook kinderen die de grens bij Tijuana over wilden de dupe van het traangas. De stenen zouden gegooid zijn nadat de Amerikaanse politie traangas had ingezet.

Kinderen over prikkeldraad

De Amerikaanse grenspolitie erkent dat er traangas is gebruikt. Dat zou gericht zijn geweest op een groep die verder af stond van het grenshek, en met stenen gooide. Bij het hek zelf zou niemand zijn getroffen door het traangas. Door de stenen die werden gegooid, zouden grenswachten kinderen die door volwassenen over prikkeldraad werden getild niet hebben kunnen helpen.

Er zijn volgens de Amerikanen 25 migranten opgepakt.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de regering de gang van zaken aan de grens betreurt. Mexico roept op tot het respecteren van de rechten van migranten, en benadrukt tegelijkertijd dat wetten aan beide kanten van de grens in acht genomen moeten worden.

Muur

President Trump wil langs de grens met Mexico een muur bouwen. Hij ligt daarover momenteel overhoop met de Democraten in het Congres. Die weigeren in te stemmen met een begroting die miljarden uittrekt voor deze muur. Door het conflict krijgen duizenden ambtenaren voorlopig niet betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl