BOEM! VAN GERWEN HEEFT 3e WK-TITEL BINNEN (video's)
i

Lawrence Lustig/PDC

admin • 00:07, 02-01-2019 / Laatste Update: 17:32, 07-01-2024

Michael van Gerwen heeft in Ally Pally zijn 3e WK-titel gepakt. De Nederlander was meer dan 1 maatje te groot voor de Brit Michael Smith en won met 7-3.

De wedstrijd had even nodig om los te komen. Na een 4-0 achterstand kwam Smith kort terug tot 4-2, toen het publiek ook wat meer betrokken raakte. Van Gerwen leek vervolgens voldoende gewaarschuwd en greep alsnog de zege.

Van Gerwen start als een raket

Na het bullgooien te hebben gewonnen, mocht de Nederlander als eerste beginnen aan de wedstrijd. Hij pakte direct de eerste 2 legs, maar Smith bracht de stand terug tot 2-2, waarmee gelijk duidelijk was dat hij zich niet zomaar zou laten verslaan. Mighty Mike hield echter zijn eigen set en bracht de stand zo op 1-0.

Ook in de tweede set begon Van Gerwen voortvarend door direct 'Bully Boy' te breken. De sloopkogel uit Vlijmen miste weinig in de eerste 2 sets en Smith zocht dan ook mentale steun bij het aflopen van het podium.

LOOK AT THE EMOTION FROM MICHAEL VAN GERWEN | MvG now into a 2-0 lead. Smith can't let The Green Machine get too far in front...#WHDarts pic.twitter.com/MvcLKSVFwd

— PDC Darts (@OfficialPDC) 1 januari 2019

Helaas voor de Brit had dat niet helemaal het gewenste effect. Voor de 3e set op rij kwam hij met 2-0 achter. Opnieuw kwam hij wel wat terug, maar moest hij de set weer aan de scherpe Nederlander laten.

Weerstand Smith

Pas in de 4e set pakte Smith voor het eerst een voorsprong. Het gemiddelde van Van Gerwen zakte iets in, waardoor er voor Smith iets meer kansen kwamen. Toen hij die liet liggen kwam de Nederlander tot 2 keer toe op gelijke hoogte. Daarmee was het ook gedaan in de 4e set.

Ook in de 5e set kon Smith dan eindelijk een set pakken. Lang leek die weer naar Van Gerwen te gaan, totdat Smith een 124 score uitgooide, waar Van Gerwen niet genoeg kon scoren. Smith trok de lijn door naar de 6e set, waarin hij gelijk met een bull de voorsprong pakte.

Van Gerwen kwam hierdoor onder druk te staan in zijn 'eigen' leg en kwam ook 2-0 achter. Smith pakte met gemak de set en kwam zo op 4-2. Het publiek ging er vervolgens achter staan en leek de strijd te krijgen waar het op hoopte.

MICHAEL SMITH FINALLY GETS ON THE BOARD | The Bully Boy takes the 5th set, he now trails 4-1#WHDarts pic.twitter.com/83mgdq922l

Van Gerwen toont zijn klasse

Net op het moment dat Smith Van Gerwen leek te kunnen bedreigen, zette Mighty Mike aan met wat flinke scores. Daardoor leek Smith weer van zijn stuk gebracht. Zodoende kon Van Gerwen zijn voorsprong weer uitbreiden.

In de 8e set kreeg Van Gerwen ook de hoon van het publiek over zich heen dat Smith graag verder terug zag komen. De dartheld liet zich echter van zijn beste kant zien en legde iedereen het zijgen op.

COULD THAT BE THE BIGGEST SET OF THE MATCH SO FAR?

van Gerwen is now for ONE set away!#WHDarts pic.twitter.com/UiFRTRpsZv

En dat is 3!

Waar van Gerwen de 9e set aan Smith liet, had hij in de 10e set geen enkele genade voor zijn tegenstander, die er nog een set uit probeerde te slepen. Met 3-1 werd de laatste set binnengesleept en zo kroonde Van Gerwen zich tot wereldkampioen darts van 2019.