In Sneek worden flessen drinkwater ingeslagen
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Heel Friesland heeft 'voor het avondeten' weer water

Waterleidingbedrijf Vitens heeft de problemen met de watervoorziening in Friesland verholpen. Sinds 16.30 uur staat er weer druk op de leiding. Rond 18.00 uur zal iedereen in de provincie weer gewoon water hebben. "Voor het avondeten", laat een woordvoerder weten.

De problemen met het drinkwater in Friesland ontstonden na een relatief kleine stroomstoring vanochtend rond 10.30 uur in de zuidwesthoek van Friesland. Die stroomstoring was na korte tijd opgelost. Maar toen ging het mis met de watervoorziening. "Na 20 minuten hadden we de watervoorziening overgezet op noodstroom. Toch ontstonden daarna problemen", aldus de woordvoerder van Vitens.

Ze wijst erop dat tijdens de stroomstoring ook korte tijd sprake was van een stroompiek. "Daar konden onze computersystemen niet tegen. Er ontstond een technische storing." Als gevolg daarvan viel de druk weg en hadden honderdduizenden mensen in Friesland tussen 13.30 en 16.30 uur geen of nauwelijks water.

Inmiddels stroomt het water weer door de leidingen. Omdat de druk geleidelijk wordt opgebouwd duurt het volgens Omrop Fryslân tot 18.00 uur voordat de situatie weer normaal is.

Advertentie via Ster.nl