RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Kamer wil onderzoek naar 'schandalige praktijken' uitzendbureaus

Minister Wouter Koolmees ( archieffoto)

Minister Koolmees (Sociale Zaken) moet snel onderzoek doen naar uitzendbureaus die Polen van baantje naar baantje rondpompen of op WW-vakantie sturen om kosten te besparen. Dat zegt een Kamermeerderheid in reactie op berichtgeving van RTL Nieuws. CDA-Kamerlid Pieter Heerma noemt de praktijken 'stuitend'.

Volgens FNV en CNV sturen uitzendbureaus Poolse werknemers regelmatig op WW-vakantie omdat ze te duur worden. Na een half jaar ontstaat de verplichting om voor een uitzendkracht pensioenpremie af te dragen.

Heerma: "Dit zijn gewoon schandalige fraudepraktijken waarbij een loopje wordt genomen met de regels. Werknemers worden uitgebuit, goede bedrijven worden weggeconcurreerd en de samenleving wordt getild door WW-fraude."

Kwalijke zaak

CDA en D66 willen weten op welke schaal dit gebeurt, en welke uitzendbureaus zich hier schuldig aan maken. Als het werk blijft bestaan mag je iemand namelijk niet zomaar op straat zetten."Die werknemers bouwen geen rechten op," zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. "Ik vind dat echt een hele kwalijke zaak."

Ook PvdA, GroenLinks en SP willen weten hoe het zit en wat de minister kan doen om dit soort praktijken tegen te gaan. "Dit is heel ernstig. Het is onaanvaardbaar als uitzendbureaus aanzetten tot WW-fraude om de kosten laag te houden,” reageert SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

"De flexibilisering van de arbeidsmarkt is doorgeschoten," zegt GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders. "We willen dat de minister de signalen van FNV en CNV gaat onderzoeken."

Schoon schip

Gijs van Dijk (PvdA) roept de minister op snel een einde te maken aan dit soort praktijken. D66 doet daarnaast ook een oproep aan de uitzendsector zelf. "Maak nou eens een keer schoon schip," zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg. "Veel te vaak zie ik dat jullie meewerken aan foute constructies."

'Uitzendbureaus
Lees ook
'Uitzendbureaus pompen Polen rond om kosten te besparen'