Nieuws

Trans­mi­gran­ten ste­ken Kanaal over: Bij ons bij­na onmogelijk”

De laatste dagen proberen meer en meer transmigranten met een bootje vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken naar Groot-Brittannië. Wordt onze kust de volgende route? "Zo goed als uitgesloten", stelt de scheepvaartpolitie. Dat schrijft VRT NWS.

De Franse en Britse autoriteiten konden de laatste dagen al zo'n 100 mensen onderscheppen die de oversteek waagden. Het is een zeer risicovolle onderneming, aangezien het Kanaal één van de drukst bevaren routes is. Volgens de zeevaartpolitie is het ook niet ondenkbaar dat er doden zullen vallen.

Sociale controle

Dat er ook vanuit Nieuwpoort of De Panne een dergelijke vluchtroute zal ontstaan, is zeer onwaarschijnlijk volgens de zeevaartpolitie. De afgelopen drie jaar zijn er slechts drie pogingen geweest in onze contreien.

Het is trouwens quasi onmogelijk om vanuit een plezierhaven te vertrekken. "Er is een grote sociale controle door het buurtinformatienetwerk dat twee jaar geleden opgestart werd", zegt Kenneth Cogné van de scheepvaartpolitie.

Volgebouwde dijken

Ook vanop het strand met een bootje vertrekken, is ondenkbaar volgens het hoofd van de scheepvaartpolitie. "Onze dijken zijn volgebouwd en op de stranden wordt druk gewandeld. Achter de duinen staan bovendien overal huizen", besluit Cogné.

De redactie