Belgische tiener wilde ISIS-strijders ronselen voor aanslag in ons land

Speurders hebben een minderjarige kunnen stoppen die op zoek was naar “iemand die bereid was in België toe te slaan”. Amper vijftien jaar was de jongen uit Verviers, maar hij was al doordrongen van de ISIS-ideologie. Zijn 30-jarige kompaan Nader H. werd opgepakt.

Yves Barbieux

Dat ook in ons land minderjarigen door Islamitische Staat geronseld worden, baart het federaal parket al langer zorgen. Maar dat sommige jonge strijders zelf initiatief nemen om aanslagen voor te bereiden, vindt het gerecht ronduit angstwekkend. In een recent onderzoek naar de ­terroristische plannen van Nader H., een 30-jarige Brusselaar, is gebleken dat het effectief voorkomt in ons land.

Om zijn terreurplan uit te werken had H. in augustus 2016 via het berichtenkanaal Telegram contact met een correspondent, die zich als “soldaat van het ­geloof” voorstelde. In werkelijkheid ging het om een geradicaliseerde 15-jarige uit Verviers. Het initiatief voor dat contact kwam van de tiener. Hij had een Franse ISIS-strijder gevraagd naar gegevens van iemand die in België een aanslag zou willen plegen.

Trouw zweren aan ISIS

Tussen Nader H. en de 15-jarige werd haast uitsluitend over jihad gesproken. H. overspoelde de jongen met jihadistische propaganda om te bewijzen dat hij de “juiste ingesteldheid” had. Toen de Brusselaar vroeg of hij aan wapens kon geraken, antwoordde de tiener dat hij in zijn wijk op zoek kon gaan. Maar voor hij actie zou ondernemen, herinnerde de jonge mentor zijn volwassen kompaan eraan dat hij eerst trouw moest zweren aan ISIS.

En daar bleef het niet bij. De 15-jarige gaf H. de raad om niet alleen te handelen. Hij raadde hem zijn eigen neef aan, suggereerde zelfs dat het wellicht beter zou zijn om een team te vormen. “Want dan zouden ze met een paar kilo materie (springstof, nvdr.) heel wat schade kunnen aanrichten door een gasleiding te viseren op een drukbezochte plaats.”

Nader H. ging meteen aan de slag. Op het internet zocht en vond hij manieren om springstof te maken, onder meer het ­beruchte TATP. Hij stuurde ze naar zijn correspondent, die ze prompt langs jihadistische ­kanalen verspreidde.

Uiteindelijk kwam van de terroristische plannen van Nader H. niets in huis. Zijn correspondent werd enkele dagen na hun eerste contact aangehouden. Welke maatregel de jeugdrechter de toen 15-jarige jongen heeft opgelegd, wou het Luikse parket niet vertellen. Nader H. werd eveneens opgepakt. Onlangs werd hij in beroep tot negen cel jaar cel veroordeeld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering. Of hij destijds wist dat de persoon met wie hij correspondeerde minderjarig was, is niet gekend.

Steeds meer minderjarigen

“Het aantal minderjarigen dat ISIS voor zich probeert te winnen om aanslagen op eigen bodem te plegen, neemt alarmerend snel toe”, bevestigde het federaal parket eerder aan onze krant. Verviers kwam daarbij al meermaals in een kwalijk daglicht te staan. De zoon van “haatimam” El Alami Amaouch was nog minderjarig toen in 2016 een filmpje opdook waarin hij tijdens een nachtelijke wandeling door Verviers opriep om christenen te vermoorden. Zowel de imam als zijn zoon werd intussen het land uitgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen