YPG-strijders tijdens de begrafenis van een omgekomen commandant
NOS Nieuws

'Amerikaans vertrek uit Syrië drijft Koerden in handen van Assad'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Het Syrische leger claimt de Koerdische milities in Noord-Syrië te hulp te zijn gekomen. De Koerdische strijders hadden de Syrische premier Assad om bescherming gevraagd tegen het Turkse leger. "Dat is spelen met vuur", zegt journalist en Midden-Oostendeskundige Abdou Bouzerda. "Maar voor de Koerden wel de minst slechte optie."

Het ligt voor de hand dat Assad strenge eisen zal stellen in ruil voor militaire hulp. Bijvoorbeeld de teruggave van een aanzienlijk deel van het noordoosten van Syrië - dat de Koerdische YPG met Amerikaanse steun heeft veroverd op IS. Ook de Koerdische droom van autonoom bestuur binnen Syrië lijkt uiteen te spatten.

'Grote vraagtekens'

"Een van de Koerdische leiders heeft al gezegd dat ze heel veel gebied zullen moeten opgeven", zegt Bouzerda in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Er zijn grote vraagtekens over wat ze over zullen houden."

Maar de YPG staat met zijn rug tegen de muur. Hun belangrijkste bondgenoot de VS trekt al zijn troepen terug uit Syrië, maakte president Trump onlangs bekend. En de Turkse president Erdogan had al gedreigd met een nieuw offensief tegen Koerdische milities in Syrië. Ankara ziet de YPG als verlengstuk van de PPK en als een terroristische groepering.

"Het belangrijkste doel van de Turkse overheid is dat de YPG verdwijnt van de grens met Turkije", zegt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester. De Syrisch-Turkse grens is zo'n 800 kilometer lang. Koerdische strijders hebben het grootste gedeelte daarvan aan de Syrische kant in handen.

Het besluit van de Amerikaanse president Trump om zich volledig terug te trekken, kwam hard aan bij de Koerden. De YPG had gehoopt dat de VS ze zou beschermen tegen de dreiging van het Turkse leger. Want zonder die militaire steun zijn de milities niet opgewassen tegen het Turkse leger.

"Het aanstaande vertrek van de Amerikanen heeft de Koerdische milities in de handen van Assad gedreven", zegt Waagmeester. "Assad en zijn bondgenoot Rusland zijn de enigen die hen kunnen beschermen tegen het Turkse leger."

Politiek schaakspel

De Russen zijn de belangrijkste bondgenoot van het Syrische regime en beheersen het luchtruim boven Syrië. Rusland gaf vandaag al aan dat de samenwerking tussen de YPG en Assad een positieve ontwikkeling is. Een Turkse delegatie is dit weekend op bezoek in Moskou om de situatie in Syrië te bespreken.

"Het is een politiek schaakspel", zegt Bouzerda. Alle partijen zijn volgens hem druk bezig om de beste deal binnen te halen nu het einde van burgeroorlog in zicht komt. "De Koerden zijn waarschijnlijk de verliezers." Want hoewel ze voorlopig beschermd lijken tegen een Turks offensief, Assads steun zal niet gratis zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl