Reddingswerkers bij de ingang van de steenkoolmijn
NOS Nieuws

Zoektocht naar minderjarigen in illegale Indiase mijn, familie woedend

In Noord-Oost India wordt met man en macht gezocht naar vijftien jonge mijnwerkers die vastzitten in een illegale mijn. De groep zit al ruim twee weken vast in het 'rattenhol', zoals dit type steenkoolmijn bekendstaat. De vermisten zijn volgens hun ouders minderjarigen.

Het drama is ogenschijnlijk een opeenstapeling van fouten, legt correspondent Aletta André uit. "In plaats van meteen alle nodige hulp in te schakelen, werd er eerst een tijdlang over en weer gewezen met de beschuldigende vinger tussen de regionale overheid en het mijnbedrijf over wie er nou verantwoordelijk is. Daar zijn de familieleden woedend over", zegt André in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

De hulpverlening kwam laat op gang en met onvoldoende zwaar materieel. Reddingswerkers zeggen dat er te weinig pompen zijn om het water uit de mijn te pompen:

'Het waterpeil daalt niet, dus we hebben meer pompen nodig'

De luchtmacht heeft vandaag zwaardere pompen naar het gebied gebracht. Vanaf morgen worden duikers van de Indiase marine ingezet.

De groep zit sinds 13 december vast in de ondergelopen mijn in de deelstaat Meghalaya. Hevige regen en vermoedelijk een lek tussen de rivier en de illegale steenkoolmijn zijn de oorzaak van de overstroming.

Weinig hoop

In theorie is er nog voldoende zuurstof voor de jonge mijnwerkers. Desondanks is er volgens het reddingsteam, ruim honderd man sterk, weinig hoop dat iedereen er veilig uitkomt. André: "Lokale duikers die gisteren beneden waren, zeiden dat het er niet meer zo fris rook. Daardoor wordt gevreesd dat niet alle mijnwerkers meer in leven zijn."

Het is onduidelijk hoe oud de mijnwerkers precies zijn. "De ouders noemen het kinderen en jongeren." Ondanks dat minderjarigen officieel niet meer dit gevaarlijk ondergrondse werk mogen doen, gebeurt dat in de praktijk nog wel.

Verboden, maar niet verleden tijd

Het mijntype rattenhol bestaat uit een reeks horizontale tunnels op verschillende hoogtes. Werknemers moeten zich door kleine gaatjes wurmen om steenkool te delven. Sinds 2014 zijn deze mijnen verboden, maar in Meghalaya komen ze nog steeds voor.

"Aan de ene kant worden de regels dus steeds strenger", zegt de correspondent. "Aan de andere kant schiet de controle nog tekort. Er wordt hier in India dan ook woedend gereageerd; hoe kan dit überhaupt nog gebeuren?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl