Politiek

PvdA wil ISIS-kinderen naar Nederland halen

28-12-2018 16:39

De PvdA wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) contact opneemt met zijn Belgische ambtsgenoot om te kijken naar de mogelijkheden om kinderen van ISIS-strijders uit Syrië terug naar Nederland te halen. De Brusselse kortgedingrechter besliste woensdag dat zes kinderen van twee Belgische ISIS-strijdsters naar België moeten worden gerepatrieerd. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl. Ook de moeders moeten van de rechter worden teruggehaald.

Lees ook – Mark Rutte: Negeer wat Ferd Grapperhaus zegt, we gaan géén ISIS-kinderen terughalen

Volgens PvdA-Kamerleden Lilianne Ploumen en Attje Kuiken hebben ‘kinderen die slachtoffer zijn geworden van de verwerpelijke keuze van hun ouders om naar ISIS-gebied af te reizen, hulp nodig’. Het sociaal-democratische duo wil middels Kamervragen aan Blok ook weten of de uitspraak van de Belgische rechter consequenties voor het Nederlandse beleid heeft ten aanzien van het terughalen van Nederlandse kinderen die onder onveilige en slechte omstandigheden vastzitten in Syrië.

Wat het kabinet betreft kunnen Syriëgangers alleen hulp krijgen om terug te keren naar Nederland, als zij zich zelf bij een consulaat in de regio melden, in bijvoorbeeld Turkije. De AIVD waarschuwde vorig jaar dat óók minderjarige ISIS-kinderen een gevaar voor de Nederlandse veiligheid kunnen betekenen. Minister-president Mark Rutte wees eerder Kinderombudsman Margrite Kalverboer die pleitte voor het terughalen van Kalifaatkids terecht. Ook de Belgische Jihad-expert Montasser AlDe’emeh waarschuwt voor het terughalen van jihad-moeders en hun Kalifaatkroost.

Lees ook – Zes tweets van Harald Doornbos over het terughalen van kinderen van jihadisten