Ga naar Content
IJmond

Tata-grafietregen: maximale dwangsom Harsco op drie overtredingen na bereikt

27 december 2018, 16.47 uur · Aangepast 28 december 2018, 10.07 uur
Door: · Foto: Shutterstock / NH Nieuws

Slakverwerker Harsco heeft al 27 dwangsommen van 5.000 euro opgelegd gekregen van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Het maximale aantal dwangsommen is dertig: dat is een bedrag van 150.000 euro.

Aanleiding voor de opgelegde bedragen zijn de grafietregens die vanaf het terrein van Tata Steel neerdwarrelen in Wijk aan Zee en andere delen van de IJmond. Tijdens een bijeenkomst op 11 december bleek dat dit - naast bij Wijkers - zorgen baart bij inwoners van Uitgeest, Haarlem en IJmuiden

De inspecteurs van de Omgevingsdienst voeren sinds 1 november "zoveel mogelijk onaangekondigde controles uit bij Harsco", aldus een woordvoerder. In totaal is de slakverwerker dus 27 keer betrapt op een overtreding.

Lees ook: Overtreding na overtreding bij Tata Steel: 15 keer te hoge uitstoot in 14 dagen

Minder overtredingen
In de laatste weken zijn er minder dwangsommen opgelegd dan in de eerste maand. "We hebben minder overtredingen geconstateerd. Enerzijds omdat we zien dat Harsco een aantal maatregelen heeft getroffen die hebben gewerkt. Anderzijds speelden de weersomstandigheden ook mee: bij regen heeft stof minder kans zich te verspreiden."

Sinds twee weken kunnen mensen hun klachten over overlast door Tata Steel kwijt op de site stofmelder.nl. En dat loopt best hard: 

Klachten over Tata Steel stromen binnen op stofmelder.nl - NH Nieuws / Fred Segaar

Maximale dwangsom
Wat er gebeurt als Harsco het aantal van 30 dwangsommen heeft opgelegd gekregen, kan de Omgevingsdienst nog niet zeggen. "We beraden ons op dit moment over het vervolg."

Lees ook: Negentien grafiet-overtredingen Harsco: bijna 100.000 euro dwangsom

Dat hangt af van een op 13 december 2018 behandeld bezwaar van Harsco tegen de dwangsom. Dat is door de Hoor- en AdviesCommissie van Provincie NH behandeld. "Wij hebben die uitspraak van de commissie op 21 december 2018 ontvangen en beoordelen nu het effect van deze uitspraak op de huidige last onder dwangsom en de toekomstig in te zetten dwangmiddelen."

De Omgevingsdienst wordt door de Provincie Noord-Holland ingehuurd om de controles op de grafietregens te doen. "De uitspraak wordt niet openbaar gemaakt voordat Harsco zelf op de hoogte is", aldus een woordvoerder van Provincie Noord-Holland. 

Verhogen maximum
Het verhogen van het maximum van de dwangsom behoort volgens haar ook tot de mogelijkheden; net als 'het opleggen van maatregelen die het bedrijf raken'. "Veiligheid en milieu gaan voor."

Lees ook: Directeur Tata Steel: "Over tien jaar moet de overlast achter de rug zijn"

De Omgevingsdienst verwacht medio januari 2019 meer duidelijkheid te hebben en blijft tot die tijd inspecteren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!