Waarom je geen tv moet kijken tijdens het eten
Het is koud buiten en de behoefte om jezelf op de bank te nestelen met een goede film en een extra large pizza is groot. Experts vertellen waarom je de tijd moet nemen voor eten, ook op derde kerstdag.
Eten voor de televisie kan aantrekkelijk zijn, na dagen vol heerlijke diners. Toch is het geen goed idee. Het zorgt ervoor dat je aandacht niet volledig bij het eten is. Hetzelfde geldt voor eten achter de computer of onderweg naar je werk.
Diëtist Sylvia van Daalen zegt dat er in dit soort situaties veelal sprake is van ‘gedachteloos eten’. Dat zorgt ervoor dat je ongemerkt té veel en té snel kunt eten. Van Daalen vergelijkt het ook wel met schransen.
Rust en tijd
Het duurt vaak even voordat je lichaam doorheeft dat je genoeg hebt gehad, zegt diëtist Jessica de Wit. ,,Daarom is het juist zo belangrijk dat je rust en tijd neemt voor het eten, zodat je merkt wanneer je verzadigd bent en je niet gaat overeten.’’
Voor de televisie eet je minder bewust, waardoor je sneller en minder goed kauwt, zegt De Wit. ,,Hierdoor kunnen te grote brokken eten in je spijsverteringskanaal terechtkomen, wat allerlei klachten teweeg kan brengen, zoals een opgeblazen buik of krampen.’’
Als je iets spannends ziet op televisie of sociale media kan je lichaam een fight or flight-reactie vertonen
Fight or flight
Bovendien kunnen te veel prikkels uit je omgeving een biologische reactie veroorzaken. ,,Als je iets spannends ziet op televisie of sociale media kan je lichaam een fight or flight-reactie vertonen’’, zegt diëtist Gesina Hammad-Waslander. ,,Deze stressrespons verenigt zich niet met een goede vertering. Voor het verteren van voeding moet er bloed naar het spijsverteringskanaal, maar als je lichaam in een fight or flight modus komt, gaat het juist naar de ledematen, zodat je kunt overgaan tot actie.’’
Wat chips tussendoor
Veel van wat je eet op een dag krijg je ongemerkt en onbewust binnen, wanneer je met iets anders bezig bent, volgens van Daalen. ,,Een gebakje op het werk, omdat iemand trakteert. Te veel plakjes kaas en worst voor de televisie, of een handje chips tussendoor. Als je er echt bij zou stilstaan, zou je dan in alle gevallen hetzelfde doen? Het bijhouden van een eetdagboek kan gedachteloos eten tegengaan.’’
Minder voldoening
,,Ik vraag cliënten bijna altijd hoe ze eten: aan tafel, in de auto, voor de tv of computerscherm of kijkend op hun telefoon. Het is van belang dat je bewust eet’’, zegt De Wit. ,,Je proeft, ruikt en ziet minder als je niet bewust eet. Dat kan uiteindelijk minder voldoening geven.’’
,,Daarbij stimuleert de zintuiglijke ervaring het spijsverteringssysteem, waardoor je speekselproductie en verteringsenzymen actief worden. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, kan dit wederom problemen met de vertering geven, met klachten zoals misselijkheid of maagzuur tot gevolg.’’
Van het onderstaande gerecht - pannenkoeken met een twist - loopt het water je vast in de mond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
Waarom je van sporten alleen niet zult afvallen
Wie probeert enkele kilo’s te verliezen vraagt zich wellicht af waarom het niet lukt, of welke training geschikt is om je doel te bereiken. Op die vraag blijkt niet meteen een pasklaar antwoord te zijn, vertellen experts. -
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
Groen is goed, rood is slecht, zo gemakkelijk zou de Nutri-Score, het voedselkeuzelogo op levensmiddelen, moeten zijn. De werkelijkheid is anders. Fabrikanten kunnen de score naar eigen voordeel aanpassen. En dat gebeurt ook. Voedingsdeskundigen spreken zelfs van perverse prikkels bij de score. ,,Straks heb je een mandje vol A’s en B’s, terwijl het de maar de vraag is of het echt gezonde boodschappen zijn.” -
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden
-
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
-
-
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers. -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
-
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan. -
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht