Ads Top

Utrechtse samenwerkingspartners willen asbestdaken duurzaam vervangen voor 2024

Uit een inventarisatie blijkt dat ruim 25.000 gebouwen in de provincie Utrecht mogelijk asbest bevatten. De provincie Utrecht, de Omgevingsdienst regio Utrecht, de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht en 21 gemeenten gaan samenwerken met als doel deze asbestdaken tijdig en liefst duurzaam te vervangen. Asbest in daken wordt volgens planning door de Rijksoverheid in 2024 verboden.

De samenwerkende partners willen het verbod op asbestdaken in 2024 niet afwachten. Zij gaan de vervanging van asbestdaken faciliteren door informatievoorziening, praktische ondersteuning en het combineren van asbestsanering en duurzaamheid. Bij dit laatste moet worden gedacht aan het plaatsen van zonnepanelen op de nieuwe daken, vervanging door groene daken of isolatie. Op deze manier wordt niet alleen het gezondheidsrisico van de asbest weggenomen, maar ook een duurzame leefomgeving bevorderd.

Door het verbod op asbestdaken in 2024 willen de samenwerkingspartners huiseigenaren en bedrijven ondersteunen bij het saneren van de daken, die grote gevolgen kan hebben. Zo moeten huiseigenaren kleinere dakoppervlakten saneren. Bedrijven, woningbouwcorporaties en andere organisaties zullen moeten investeren om de daken te vervangen.

De inventarisatie is het eerste concrete resultaat die de samenwerkingspartners hebben geboekt. Een team deskundigen van de provincie en de omgevingsdiensten gaat in 2018 de deelnemende gemeenten ondersteunen bij het bepalen van beleid. Met deze samenwerking loopt de provincie Utrecht voorop in de aanpak van asbestdaken. Landelijk wordt samengewerkt met andere koplopers en de landelijke werkgroep asbestdaken van de VNG.
De inventarisatie is uitgevoerd op basis van beschikbare data
van onder andere het kadaster, basisregistraties adressen en gebouwen (BAG) en Funda. Daarnaast is gebruik gemaakt van luchtfoto’s en zijn de gegevens handmatig aangevuld en gecontroleerd. In totaal zijn er 500.000 gebouwen geïnventariseerd, waarvan er ruim 25.000 mogelijk asbest in de daken hebben. Via een inspectie ter plaatse wordt het exacte aantal asbestdaken vastgesteld.

De gegevens van de inventarisatie zijn aan de gemeenten aangeleverd. Die kunnen met deze informatie in combinatie met de opgedane ervaring van andere gemeenten en het regionale informatieteam aan de slag om lokaal beleid voor te bereiden.
De deelnemende gemeenten zijn: Amersfoort, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.