Colin O'Brady op Antarctica
NOS Nieuws

Amerikaan steekt als eerste zonder hulp solo Antarctica over

Een 33-jarige Amerikaan is als eerste mens solo Antarctica overgestoken, zonder dat hij daarbij werd geholpen. Colin O'Brady voltooide de tocht van 1500 kilometer in 53 dagen.

Er zijn eerder avonturiers geweest die de Zuidpool alleen doorkruisten, maar zij werden onderweg bevoorraad of gebruikten vliegers om zichzelf voort te trekken. O'Brady legde de route af op ski's en sleepte al zijn eten en materieel achter zich aan. De slee had een totaalgewicht van zo'n 170 kilogram.

Ik voel dat ik in topvorm ben en ik wil dat gebruiken.

Colin O'Brady

Gedurende zijn recordpoging hield hij zijn achterban dagelijks op de hoogte via Instagram. In zijn laatste bericht schreef hij dat hij tijdens zijn ontbijt had besloten om de laatste 130 kilometer in een ruk te doen. Veel meer dan de gebruikelijke afstand van ruim 30 kilometer per dag.

"Toen ik mijn laarzen aandeed, was het onmogelijke plan een vastgesteld doel geworden. Ik ga het doen", schreef hij. "Ik voel dat ik in topvorm ben en ik wil dat gebruiken. Het is een zeldzaam en waardevol gevoel om de flow te vinden."

O'Brady startte op 3 november tegelijkertijd met de Brit Louis Rudd (49), die ook solo en zonder hulp een poging doet het continent over te steken. Hij is nog onderweg en ligt een paar dagen achter op de Amerikaan.

Voor O'Brady was het niet de eerste keer op Antarctica. Eerder skiede hij al naar de geografische zuidpool. Ook beklom hij de zeven hoogste bergen op alle continenten en de hoogste pieken in alle vijftig Amerikaanse staten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl