Politiek Buitenland

Rechter: België moet kalifaatkinderen en hun ISIS-moeders ophalen uit Syrië

26-12-2018 14:24

De Brusselse kortgedingrechter heeft woensdag beslist dat de zes kinderen van twee Belgische ISIS-strijdsters naar België moeten worden gerepatrieerd. De moeders zitten met hun kinderen vast in het Koerdische kamp Al-Hawl. Ook de moeders moeten worden teruggehaald.

Lees ook – Mark Rutte: Negeer wat Ferd Grapperhaus zegt, we gaan géén ISIS-kinderen terughalen

Het is de tweede keer dat de kortgedingrechter zich uitspreekt over de zaak die de moeders hadden aangespannen. Eerder oordeelden rechters dat België geen rechtsmacht heeft in Syrië en dat het land niet kan worden verplicht om ze uit Syrië te repatriëren.

De kortgedingrechter verplicht nu ‘de Belgische staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België’.

België wordt daarbij verplicht om diplomatiek personeel in te schakelen en contacten en afspraken te maken met de lokale autoriteit om zo de nodige administratieve, reis- en identiteitsdocumenten te laten bezorgen aan de kinderen en moeders. “De Belgische staat moet dit doen binnen veertig dagen na deze beslissing. Zo niet, dan moet de staat een dwangsom betalen van 5000 euro per dag vertraging en per kind, tot een maximum van een miljoen euro”, aldus de kortgedingrechter.

De Belgische staat kan tegen de uitspraak nog in beroep gaan, maar het is nog niet duidelijk of dat zal gebeuren. Eerst wil de staat de hele situatie nog analyseren.

In de opvangkampen verblijven ook zo’n 175 kinderen met een Nederlandse link. Het Nederlands kabinet liet eerder weten niet van plan te zijn om die kinderen terug te halen.

ANP