Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Alleen nu naar daklozen omkijken, is niet oprecht'

Veel mensen geven rond de kerstdagen daklozen extra aandacht. Straatpastor Hanna Wapenaar vraagt zich in dit opiniestuk af of dat voortkomt uit een misplaatste uitleg van de kerstgedachte.

Deejay Ruud de Wild nam bij het Leger des Heils op de Wallen vorige week ook de daklozen op in zijn uitzending.Beeld Koen van Weel / ANP

Ach ja, het is weer tijd voor kerst: tijd om te geven. Laat de wereld zien hoe gezellig u het heeft en hoe goed u voor de minderbedeelden opkomt. De dakloze heeft het dan ook opvallend druk deze maand met maaltijden en kerstfeesten. 

NPO Radio 2 zendt zelfs uit vanaf de Wallen, om de daklozen in het licht te zetten. Bij het officiële moment dat de kerstverlichting aanging op de Dam, zaterdag 15 december, mocht het dak- en thuislozenkoor de Straatklinkers ook twee liedjes zingen op het podium. 

Ja, het is mooi, het optreden van de Straatklinkers en de zangers hebben er veel plezier in. De aandacht is goed maar voelt soms wat scheef want daarna moeten ze weer terug naar... huis? De opvang? Warmte? Gezelligheid?

Kerst is niet gezellig als je moeder je buiten heeft moeten zetten omdat ze anders zelf gekort wordt op haar uitkering en hulp. Er is geen warmte als je overdag op straat moet rondlopen omdat de winteropvang pas aan het eind van de middag opengaat. Geborgenheid en veiligheid zijn ver te zoeken als je huis geen thuis is.

5 euro per dag
Overal in de stad bewegen massa's mensen zich door de prachtig verlichte straten, om zich voor te bereiden op kerstavond met familie en vrienden. Die wedstrijd om de mooiste, beste, gezelligste kerst te hebben. Die winnen deze mensen trouwens nooit.

Daklozen kunnen er niet eens aan meedoen, omdat ze vaak nog geen 5 euro per dag te besteden hebben. Volgens het Rapport van de Rekenkamer heeft Amsterdam tussen de 1510 en 5500 dak- en thuislozen.

Het zijn vaak heel kwetsbare mensen die het zelf niet voor het zeggen hebben. Ze staan automatisch aan de ontvangende kant.

Kerst is niet gezellig als je moeder je buiten heeft moeten zetten

Daklozen kunnen er niet eens aan meedoen, omdat ze vaak nog geen 5 euro per dag te besteden hebben. Volgens het Rapport van de Rekenkamer heeft Amsterdam tussen de 1510 en 5500 dak- en thuislozen.

Het zijn vaak heel kwetsbare mensen die het zelf niet voor het zeggen hebben. Ze staan automatisch aan de ontvangende kant.

Uiteraard is het goed, al die aandacht, en het is ook hartstikke nodig in de donkere wintermaanden. Maar doen we dit voor de mensen om wie het gaat of omdat het mooi past binnen de kerstgedachte? Als we alleen in deze tijd van het jaar naar daklozen omkijken, is dat niet oprecht.

Laatst werden de Straatklinkers gevraagd om ergens aanwezig te zijn en de organisatie wilde het liefst dat het koor als 'stereotype daklozen' rumoerig aanwezig was. Het ging om het plaatje, niet om de mens. De dakloze is geen kerstverlichting, aan of uit te zetten wanneer het ons goed uitkomt. Daklozen moeten altijd 'aan' staan.

Grotere kloof
Natuurlijk zijn we allemaal erg druk met ons eigen leven en is kerst hét moment om aan de ander te denken. Maar door alleen nu aandacht te geven aan een kwetsbare groep wordt de kloof tussen de bevolkingsgroepen alleen maar groter. Het wij-zij-denken wordt juist versterkt.

Straatpastor Hanna WapenaarBeeld Maartje Geels

'Wij' hebben straks binnen met onze families een prachtige gedekte tafel en genieten daar meer van omdat we ook 'zij die het minder hebben' even in de spotlights hebben gezet. 

De gratis maaltijden en inzamelingsacties zijn hard nodig, zoals alle goede daden. Laten we ons daarom voornemen deze mensen in het nieuwe jaar in het licht te laten staan en hen niet met de dozen kerstversiering weer op zolder zetten. 

Daarvoor ligt de bal bij politiek, bestuur en uitvoerende organisaties. Deze medemensen duurzaam op de rit krijgen vraagt om moedig en ruimhartig beleid en financiering. 

Stel ambitieuze doelen (huisvesting, begeleid wonen en werken, gezondheidszorg, ontmoetingsplekken). Streef naar maatschappelijke winst: minder criminaliteit en overlast, maar vooral een fatsoenlijke stad waar ieder mens zich thuis weet.

Ook na de kerst.

Laten we ons daarom voornemen deze mensen in het nieuwe jaar in het licht te laten staan en hen niet met de dozen kerstversiering weer op zolder zetten