NOS Nieuws

Nog zo'n 2000 nummers en het jaar zit er weer op

Om 08.00 uur vanochtend is de twintigste editie van de Top 2000 op NPO Radio 2 van start gegaan. Al vroeg verzamelden fans zich bij Beeld en Geluid in Hilversum, waar een Top 2000-café is ingericht.

En die waren daar met een reden:

'Omdat je dan het langst in het café mag blijven'

Radio-dj Bart Arens opende de show vanuit het café met een medley van de nummers uit de lijst, begeleid door dansers, blazers, een gospelkoor en een drumband.

Een vrouw uit Breda moest behoorlijk vroeg opstaan om de opening live bij te wonen. "Vandaag mogen we langer in het café blijven. Normaal mag je maar een half uurtje binnen zijn, maar met de opening ruim anderhalf uur." Ze is al voor het derde jaar op rij naar het café afgereisd. "Het is een beetje traditie, een soort IKEA, maar dan anders", lacht ze.

Ook radio-dj Jan-Willem Roodbeen vindt dat het bij de decembermaand hoort: "Vanaf 08.00 uur 's ochtends op Eerste Kerstdag duurt het jaar nog 2000 nummers, daarom hoort het bij de laatste week van het jaar." De lijst verveelt nooit, zegt hij: "Het is ieder jaar anders, de lijst is in beweging. Er waait echt een soort tijdsgeest door de lijst."

Roodbeen mocht de show aftrappen met de hekkensluiter van de lijst Teardrops van Womack & Womack. "Daarnaast draai ik dit uur What is Love van Haddaway, en gaan we dansen met Frank Sinatra. Dat is echt te gek: de Top 2000 is zo breed."

Vroege vogels genoten van de aftrap van de Top 2000 onder het genot van een ontbijt

Bezoekers die al om 08.00 uur op de stoep stonden, konden genieten van een ontbijt in het café. "Dit had ik nog niet meegemaakt", zegt een moeder die samen met drie dochters en haar man in alle vroegte naar de opening is gekomen. "We komen hier al jaren. We hebben twee keer de sluiting om middernacht meegemaakt, maar nu dus ook een keer het begin."

Haar dochtertje van vijf gaat al haar hele leven ieder jaar mee. Het leukste is dat alle liedjes thuis worden gezongen, zegt ze. "En de liedjes ken ik zelf ook al een beetje." Zoals? "We Wish You a Merry Christmas", zegt ze. "En Halleluja met papa samen, toch?", vult haar moeder aan. "Ja!"

Nieuwkomer

De Top 2000 wordt jaarlijks uitgezonden tot 31 december 00.00 uur op NPO Radio 2. In de eerste week van december kon iedereen een lijstje met favoriete liedjes indienen, waaruit uiteindelijk een lijst met de 2000 best bevonden nummers is samengesteld.

De afgelopen twee jaar bleef de top-3 nog onveranderd: Queen met Bohemian Rhapsody op 1, Hotel California van de Eagles op 2 en Stairway to Heaven van Led Zeppelin op 3. Dit jaar een nieuwkomer op 3: Piano Man van Billy Joel.

Benieuwd naar de hele lijst met de 2000 beste nummers? Bekijk 'm hier.

Trouwens, niet iedereen kon stemmen. De 10-jarige Koen is nog te jong, om te stemmen moet je 16 zijn. Dus schreef hij een brief naar de zender, en met succes:

Koen (10) wil stemmen voor de Top 2000, dus stuurde hij een brief

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl