De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag in mineur gesloten. De Dow-Jonesindex sloot de verkorte handelsdag 2,9 procent lager op 21.792,20 punten. Nog nooit presteerde de Dow Jones zo slecht op kerstavond.

Ook de brede S&P 500 zette een nieuw record neer. Die graadmeter leverde 2,7 procent in tot 2351,10 punten. Techbeurs Nasdaq ging 2,2 procent omlaag tot 6192,92 punten.

De belangrijkste graadmeters op Wall Street zetten daarmee de lijn van vorige week voort. Amerikaanse aandelen zijn de afgelopen weken flink gedaald uit vrees voor een afnemende economische groei. December dreigt zelfs de slechtste laatste maand van het jaar sinds 1931 te worden.

Wall Street blijft dinsdag gesloten, maar is op tweede kerstdag gewoon open.

Shutdown Amerikaanse overheid

De shutdown van de Amerikaanse overheid baart beleggers zorgen. In de Verenigde Staten zijn bepaalde overheidsdiensten sinds vrijdag stilgelegd, omdat er geen overeenstemming is over de nieuwe staatsbegroting. Honderdduizenden ambtenaren zijn naar huis gestuurd en krijgen geen salaris. Dat komt op een moment dat veel nervositeit heerst op de financiële markten.

De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft contact gehad met topbankiers om de financiële markten te kalmeren met het oog op de shutdown. Op Twitter maakte hij bekend telefonisch te hebben overlegd met de ceo's van de zes grootste banken in de VS: de Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo.

Er is volgens Mnuchin voldoende geld beschikbaar voor kredieten aan consumenten en het bedrijfsleven. "We blijven een sterke groei zien in de Amerikaanse economie met robuuste bijdragen van zowel consumenten als bedrijven'', schrijft de minister van Financiën in zijn verklaring. Ook stelt hij dat ondanks de shutdown medewerkers op zijn departement de kerntaken blijven uitvoeren.

Toch werden de aandelen van de zes grootste banken maandag minder waard, met verliezen tot 3,4 procent.

Trump is de Fed zat

Ook zijn beleggers bang dat de Amerikaanse president Donald Trump Fed-baas Jerome Powell wil ontslaan, een bericht dat persbureau Bloomberg afgelopen weekend meldde. Volgens minister van Financiën Mnuchin is dat niet waar.

Trump twitterde maandag dat de Amerikaanse koepel van centrale banken "geen gevoel voor de markt" heeft. Ook snapt de Fed volgens hem niets van "noodzakelijke handelsoorlogen, de sterke dollar of zelfs Democratische shutdowns vanwege de grens".

Trump vergelijkt de Fed verder met een sterke golfer die heel hard en ver kan slaan, maar de finesse mist bij het putten.

De Amerikaanse president heeft de afgelopen tijd herhaaldelijk kritiek geuit op de Fed, die vorige week de rente voor de vierde keer dit jaar verhoogde. De Federal Reserve is volgens Trump het enige probleem van de economie in zijn land.

LEES OOK: Merkel zou haar eerste ontmoeting met Trump hebben voorbereid door zijn Playboy-interview uit 1990 te lezen