Direct naar artikelinhoud
de week in wetenschap

Gelukkig verliezen we meestal bij de Postcodeloterij

De week in wetenschap: hoe gelukkig word je van het winnen van de loterij?

Gelukkig verliezen we meestal bij de Postcodeloterij
Beeld anp

Stelt u zich eens voor dat de PostcodeKanjer van 49,9 miljoen op úw postcode valt... De folder van de eindejaarsloterij lag deze week weer te glimmen op mijn deurmat.

Over de Nationale Postcodeloterij wordt vaak geklaagd. Dat ze je gék maken met al die reclames. Dat ze 2,5 miljoen Nederlanders ongevraagd een pakje bolognesesaus van Knorr versturen onder het van de pot gerukte motto 'doe maar lekker duurzaam'. Dat ze hele straten in loopgraven vol haat en jaloezie veranderen, in winnaars en verliezers.

Toch heeft de loterij voor die laatste groep de losers die wel in een winnend postcodegebied wonen maar geen lot kochten goed nieuws. Onlangs hield de Postcodeloterij een enquête onder de eigen winnaars. Wat blijkt? Op de stelling 'Ik ben gelukkiger geworden door het winnen van de loterij' antwoordt de meerderheid 'nee'.

U denkt wellicht: dat zijn vast van die stakkers die een paar tientjes wonnen?

Nee, ook bij de miljonairs zegt 7 op de 10 dat het geld hen niet gelukkiger heeft gemaakt. Zou het echt? Zelf word ik gelukkiger als ik alleen al dénk aan die 49,9 miljoen euro. Maar misschien dat de fantasie leuker is dan de werkelijkheid.

Toch maar even in de wetenschappelijke literatuur duiken. Zo vond ik de klassieke studie Lottery Winners and Accident Victims. Daaruit blijkt dat loterijwinnaars weliswaar gelukkiger zijn met hun leven dan mensen die verlamd raken bij een ongeluk, maar ze ervaren niet meer levensgeluk dan een doodgewone controlegroep die nooit een loterij won. Sterker nog: vergeleken met die controlegroep rapporteerden de loterijwinnaars minder plezier bij activiteiten zoals praten met vrienden, lachen om een goede grap en al die andere dagelijkse dingen waar je het toch een beetje van moet hebben in het leven.

Ook bij de miljonairs zegt 7 op de 10 dat het geld hen niet gelukkiger heeft gemaakt

Verrek, er bestaat een boek over loterijwinnaars. Life Lessons from the Lottery, geschreven door Don McNay, een consultant die de kersverse miljonairs financieel begeleidt. Onlangs legde McNay aan het tijdschrift Time uit hoe slecht het kan aflopen met winnaars, tot aan echtscheidingen en suïcide aan toe. De twijfel die in relaties sluipt, lijkt me bij nader inzien ook verschrikkelijk: zijn familie en vrienden nog begaan met jou, of azen ze op je geld?

De kans op het winnen van de PostcodeKanjer is zo'n beetje 1 op 250.000, lees ik op de site van de loterij. Extreem klein dus. Gelukkig maar.

De kans op het winnen van de PostcodeKanjer is zo'n beetje 1 op 250.000