Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Nederland is een welvarend land gebleven, over het algemeen behoorlijk bestuurd

Mark Rutte tijdens een van de campagnedagen in 2017 in Den Haag.Beeld ANP

Met het feest voor liefde en licht, zoals cabaretier Claudia de Breij het vandaag op de voorpagina verwoordt, of het feest voor de geboorte van Jezus zoals veel christenen kerst vieren, hopen we elkaar voor even de hand te reiken of verbinding te zoeken. En hopelijk ook voor langer.

Mark Rutte – die zijn vorige week gepubliceerde brief niet ondertekende met premier of VVD-leider, maar uiteraard dat allebei wel is – schreef dat Nederland ‘een teer vaasje is dat kapot kan als je er niet voorzichtig mee omspringt’. 

Het zijn aan het eind van een bewogen jaar goed gekozen woorden die de verhitte gemoederen over de kleur van Piet, etnische en raciale verhoudingen in de samenleving, de vrees van en voor mensen in ‘gele hesjes’, de kosten van schonere lucht, de gevolgen van de brexit en ons toekomstig pensioen, enigszins tot bedaren kunnen brengen. Waarbij aangetekend dat diezelfde politicus in eerdere jaren minder poëtische termen gebruikte als ‘rot op’ of ‘pleur op’ tegen mensen die er anders over denken dan de gemiddelde Nederlander.

Nederland is een welvarend land gebleven, behoorlijk bestuurd door politici en bestuurders

Rand van de afgrond

Zijn waarschuwing voorzichtig te zijn met het ‘tere vaasje’ geldt voor hem dus evenzeer als voor politici die in rigide bewoordingen een afschrikwekkend beeld van Nederland schetsen. Een Nederland dat moreel, politiek en qua integratie en immigratie aan de rand van de afgrond zou staan. Dat is allemaal niet het geval. Het gaat Nederland economisch voor de wind, de werkloosheid is zeldzaam laag. De lonen stijgen.door politici en bestuurders die verantwoordelijkheid durven te nemen.

Wel valt onder burgers, afgaand op de barometer van (sociale) media, onzekerheid te proeven, vooral over hun eigen toekomst, over die van hun kinderen of over de maatschappelijke verhoudingen in het land. Mogelijk ingegeven door het idee dat mensen veel minder dan vroeger het gevoel hebben ergens bij te horen: bij een kerk, een politieke partij, een sportvereniging, een buurt of wat dan ook. Individualisering is een groot goed gebleken, maar kan mensen ook minder houvast geven in de economische en maatschappelijke vragen die op hen afkomen. Dan worden sociale media al snel het ventiel van ongenoegen.

Tegelijkertijd kan ook worden vastgesteld dat in Nederland zeer veel mensen bereid zijn voor elkaar de handen uit de mouwen te steken. Of het nu de inzet is voor een asiel voor uitgeprocedeerde asielzoekers of voor de oude buurman in de straat of voor een beter milieu, Nederlanders zijn bereid elkaar te helpen. Ook dat is een positieve gedachte bij deze kerst.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

VVD voert campagne als beschermer van ‘teer vaasje’ Nederland

Wat werkte bij de Kamerverkiezingen van maart 2017 zal het twee jaar later ook wel goed doen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, moet de VVD hebben gedacht. Opnieuw trappen de liberalen hun campagne af met een open brief.

Het symbool van Nederland: een vaasje versus een boksbal

Waar Mark Rutte Nederland karakteriseert als een teer vaasje waar je voorzichtig mee moet zijn, zou John de Mol een boksbal hebben gekozen als symbool voor ons land, zo vertelde hij woensdag bij Pauw. Met wat voor wedstrijd is deze mediatycoon toch bezig?