Etchecopar tijdens een uitzending op Radio 10
NOS Nieuws

Dj moet feministen uitnodigen na seksistische uitspraken in show

Een Argentijnse radio-dj moet vijf maanden verplicht iedere week een feminist uitnodigen in zijn show. Het is een schikking vanwege vrouwenhatende uitspraken tijdens zijn uitzending. Angel Etchecopar mag zijn gasten, die een spreektijd van 10 minuten krijgen, niet onderbreken. Ook mag hij hun uitspraken achteraf niet bekritiseren.

Etchecopar kreeg de straf op basis van een nationale discriminatiewet, die beledigende, denigrerende en discriminerende uitspraken jegens vrouwen verbiedt. In zijn show El Angel del Mediodía had de host, met de bijnaam 'baby', feministen walgelijk genoemd. Ook riep hij dat de vrouwen 'feminazi's' zijn.

De dj was bij de rechter zelf met het idee gekomen om feministen uit te nodigen, vertelt officier van justitie Federico Villalba Díaz aan het Argentijnse medium La Nación. "Hij kwam naar het gesprek met een heel andere houding dan die ik had gezien in media. Hij verontschuldigde zich en kwam zelf met dit idee. Hij wil zijn imago als vrouwonvriendelijke man terugdraaien."

Volgens Villalba Díaz is de maatregel niet bedoeld als straf, maar om de tolerantie te vergroten. "Het is belangrijk dat luisteraars van Baby Etchecopar andere verhalen te horen krijgen dan eerst", vertelt hij.

De dj mag niet zelf bepalen welke feministen hij uitnodigt: dat doet het Argentijnse Openbaar Ministerie. Aanklager Verónica Guagnino maakt een lijst met gespreksonderwerpen, waar Etchecopar zich aan moet houden. De maatregel gaat in vanaf maart aanstaande.

Naast de schikking moet Etchecopar een schadevergoeding van 15.000 pesos, zo'n 350 euro, betalen aan de katholieke liefdadigheidsvereniging Caritas. Ook mag hij een jaar lang geen aanstootgevende uitspraken jegens vrouwen doen. Gebeurt dat wel, dan wordt hij alsnog vervolgd.

Micaela-wet

Het is een van verschillende recente overwinningen voor Argentijnse feministen. Zo keurde het parlement eerder deze maand de Micaela-wet goed, die alle ambtenaren verplicht om een training te volgen over gendergelijkheid.

De wet is vernoemd naar Micaela García, een 21-jarige vrouw die in 2017 werd gekidnapt, verkracht en vermoord. De zaak leidde in het land tot woede en vele demonstraties. Garcia was betrokken bij de #NiUnaMenos-beweging, die strijdt tegen geweld tegen vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl