Groot probleem: Voetbalclub wil zonnepanelen, maar krijgt deksel op neus (Enexis kan de stroom niet kwijt)

Het leek zo mooi: zonnepanelen bij voetbalvereniging Nieuw Buinen. Waarschijnlijk gaat het plan niet door.

Het leek zo mooi: zonnepanelen bij voetbalvereniging Nieuw Buinen. Waarschijnlijk gaat het plan niet door.

Voetbalclub Nieuw Buinen wil 246 zonnepanelen aanbrengen op het kantinegebouw, maar netbeheerder Enexis kan de extra stroom helemaal niet kwijt.

En dus gaat er waarschijnlijk een streep door het plan. Afgelopen donderdag kwamen de leden van de club in spoedberaad bij elkaar.

Want er zit aardig wat geld van Nieuw Buinen in het plan: 57.000 euro van de club en 21.000 euro subsidie uit het zogeheten EDS-potje (‘Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’).

Op slot

„Wij hebben van Enexis de melding gekregen dat het hele spul op slot zit”, vertelt voorzitter Siert van der Laan van de voetbalclub uit Nieuw-Buinen.

En dat is een fikse teleurstelling, zegt de voorzitter. „Ons is verteld dat de extra capaciteit waar ze nu aan werken al is toegezegd aan commerciële projectontwikkelaars van zonneparken. Ook de windmolens worden daarop aangesloten. Dus er is geen plek voor ons om op het net te worden aangesloten.”

Steeds meer problemen

De enorme toename van zonneparken levert steeds meer problemen op met het elektriciteitsnetwerk. Het net heeft in het zuiden van Groningen en noorden van Drenthe te weinig capaciteit om opgewekte energie nog langer te kunnen verwerken.

In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en de Eemshaven-Oost levert de netbeheerder helemaal niet meer terug. Daar wordt zo veel stroom aangeleverd dat er sprake is van een overcapaciteit.

Uit een brief van Enexis blijkt dat uitbreiden van het hoogspanningsnet zeker enkele jaren zal duren. Het is dus maar de vraag of het op dit moment nog zin heeft om in die gebieden als sportclub zonnepanelen aan te leggen.

PvdA: onacceptabel

En dus staat een club als Nieuw Buinen buitenspel. De investeringen zijn voor een sportclub vrij hoog, zegt Van der Laan. Extra probleem: voor 9 februari moeten de panelen op het dak liggen, anders wordt de ESD-subsidie ook nog eens ingetrokken. „Wij hoorden dat we de komende drie jaar dan ook niet meer in aanmerking komen voor zo’n subsidie. Heel bijzonder: we willen het goed en duurzaam doen. Maar dat lukt zo niet.”

De PvdA in Drenthe noemt het onacceptabel. „Het kan niet zo zijn dat een voetbalclub onder druk komt te staan door commerciële activiteiten”, laat Statenlid Peter Zwiers weten. De PvdA heeft dan ook vragen gesteld.

Het Groningse PvdA-Kamerlid William Moorlag overweegt de kwestie aan te kaarten bij minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). Moorlag noemt het bijvoorbeeld bizar dat een sportclub als Nieuw-Buinen dan ook nog drie jaar wordt afgesloten van het opnieuw aanvragen van subsidies. „Volledig buiten hun schuld om. Dat moet toch anders kunnen.”