Het nieuwe energiezuinige complex Elzenhagen in Amsterdam-Noord
NOS Nieuws

Half miljard voor zuinige huurwoningen, maar wat te doen met je koophuis?

Er komt extra budget om tienduizenden sociale huurwoningen per jaar energiezuiniger te maken, werd vandaag bekend. Is dat in het klimaatakkoord afgesproken budget genoeg voor de corporaties, en: is het slim om nu om je eigen huis nu zo snel mogelijk energiezuinig te maken?

Woningcorporaties zijn ook zonder de nieuwe afspraken al bezig met het energiezuiniger maken van hun woningen. Een voorbeeld van een hagelnieuw energiezuinig complex is Elzenhagen in Amsterdam-Noord. Het is gebouwd in opdracht van woningcorporaties De Key en Eigen Haard.

"Het energieverbruik in dit complex is waanzinnig laag", zegt Leon Bobbe van corporatie De Key. Hij legt uit dat de nieuwste technieken zijn gebruikt bij de bouw. "De warmte wordt uit de grond gehaald. Pompen werken op de zonnepanelen, het douchewater wordt hergebruikt en er is geen gas aangesloten. Het zorgt ervoor dat mensen enkele tientjes aan energiekosten kwijt zijn. Duurzamer is niet mogelijk."

Barbara van Wifferen laat haar nieuwe studio zien:

Barbara woont energiezuinig in futuristisch complex

Barbara van Wifferen is er net gaan wonen. Ze zit pas een paar dagen in haar studio van 25 vierkante meter en het bevalt haar tot nu toe goed. In principe hoeven de ramen niet open, wat warmteverlies minimaal maakt. "Er is een speciaal ventilatiesysteem. Ook zitten er buizen in de vloer die nu de warmte omhoog halen, in de zomer de koelte. De warmte van het douchen wordt gerecycled in de verwarming. Heel erg futuristisch. Ik heb er nu twee keer geslapen en dat was heerlijk", zegt ze.

Niet genoeg geld

Corporaties zeggen steeds dat ze te weinig geld hebben voor grootschalige verduurzaming van het woningbestand. Al met al komt er door het klimaatakkoord nu ongeveer een half miljard euro extra beschikbaar. Woningcorporatie De Key noemt dat bedrag vooral symbolisch en bij lange na niet genoeg. Topman Leon Bobbe zegt ongeveer 30.000 euro per woning nodig te hebben om ze energiezuinig te maken en rekent voor dat er nu 200 euro extra komt per woning.

Het ombouwen van alle bestaande woningen is volgens directeur Bobbe dan ook niet zomaar te doen. "Daar heb je wel 30 jaar voor nodig." Hij zegt dat er nu vooral wordt ingezet op het stapsgewijs isoleren van bestaande bouw bij regulier onderhoud, zoals bijvoorbeeld aanbrengen van isolatie of installeren van dubbel glas.

Huizenbezitters

Corporaties kunnen grote projecten vaak in een keer doen, maar voor individuele huizenbezitters ligt dat anders. Het kan verstandiger zijn om met grote investeringen te wachten tot 2021, want dan maken gemeentes bekend hoe en wanneer hun inwoners van het gas af moeten. "Isoleer bijvoorbeeld eerst je huis en kijk dan pas naar een warmtepomp", zegt Paul Geurts van Kessel van adviesbureau Greenhome. "Want misschien gaat jouw wijk wel over op het warmtenet en daar zou je dan misschien goedkoper aan kunnen meedoen. Hou vooral goed de plannen voor je wijk in de gaten."

Het duurzame huis van Blaauw in Eelde

Voor nieuwbouw is het een andere situatie, want het kabinet besloot afgelopen zomer dat nieuwbouwprojecten niet meer op het gas mogen worden aangesloten. Piet Blaauw uit Eelde was die maatregel al voor, hij liet zijn nieuwe woning ontwerpen zonder gasaansluiting. Hij dacht: als ik ooit mijn huis moet verkopen, dan wordt er vast gevraagd hoe het zit met de energie.

En dus liet hij installateurs zijn huis zo zuinig mogelijk maken. Er kwam een luchtwarmtepomp, een geavanceerd ventilatiesysteem, goede isolatie, driedubbel glas en op het dak kwamen 22 zonnecollectoren. Je hoort vaak verhalen in de media over '0-op-de-meter-woningen', maar ondanks alle maatregelen zijn de energiekosten niet helemaal verdampt, zegt Blaauw. Hij denkt dat hij ongeveer 200 euro per maand bespaart ten opzichte van zijn vorige huis, maar de exacte bedragen weet hij pas bij de eindrekening.

Wel merkt hij dat de warmtepomp op koude winterdagen behoorlijk wat energie verbruikt. De elektriciteitsrekening van enkele tientjes stijgt dan naar ongeveer 50 euro per maand. Hoeveel hij uiteindelijk extra heeft betaald bij de bouw van het huis weet hij niet, maar dat maakt hem ook niet zoveel uit omdat het bedrag in de hypotheek zit. "We zijn blij dat we het toen zo besloten hebben. Iedereen die nu gaat bouwen adviseer ik om het sowieso te onderzoeken. Het ging bij ons van een leien dakje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl