Stadsbus vertrekt naar Griekenland om asielzoekers op te halen

UTRECHT - Met tientallen auto's en een oude verlengde stadsbus gaat een groep activisten morgenochtend vanuit Utrecht op weg naar de Griekse hoofdstad Athene. De groep, die zich We Gaan Ze Halen noemt, wil 150 asielzoekers ophalen die nu zonder perspectief in Griekse vluchtelingenkampen zitten. Er is daar sprake van een humanitaire ramp, zegt de actiegroep.
Staatssecretaris Harbers, die gaat over het asielbeleid, waarschuwt de activisten dat ze niet op eigen houtje 150 asielzoekers uit Griekenland naar Nederland moeten halen. Volgens Harbers is het strafbaar om mensen zonder verblijfsrecht illegaal te vervoeren; het is dan mensensmokkel.
De actiegroep zegt dat ze zelf geen interesse hebben om zonder toestemming mensen mee te nemen. Volgens hen zitten de asielzoekers in Griekenland daar zonder perspectief in een kamp, waar sprake is van een humanitaire ramp. "Waar het echte probleem zit, is dat mensen die nu in de kampen zitten voor enig perspectief afhankelijk zijn van criminele mensensmokkelaars", zegt Rikko Voorberg van We Gaan Ze Halen. "Ik zou het fijn vinden als Harbers het daar meer over heeft, als hij het heeft over mensensmokkel."
"We gaan in Athene alleen op de deur kloppen. We spreken de minister, doen daar een urgent verzoek en dan horen we het antwoord wel," zegt Voorberg. "We willen als burgers niet duimendraaien."
Tegen De Telegraaf zegt staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) dat, mocht Griekenland toestemming geven om vluchtelingen mee naar Nederland te nemen, deze dan worden teruggestuurd. Op grond van Europese regels moeten ze namelijk in dat land asiel aanvragen, aldus Harbers (VVD).
De activisten willen dat Nederland net als Portugal duizend vluchtelingen uit de Griekse kampen opneemt. Ze hebben daarvoor samen met organisaties als Amnesty en PAX een petitie aan de regering opgesteld, die intussen door bijna 45.000 mensen is ondertekend.
Verslaggever Robert Jan Booij vanochtend bij de bus.
Verslaggever Robert Jan Booij nam vanochtend een kijkje bij de bus.
De bus waarmee de actiegroep naar Griekenland vertrekt
De bus waarmee de actiegroep naar Griekenland vertrekt © We Gaan Ze Halen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.