Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britse regering roept bedrijven op zich voor te bereiden op een dramatische brexit

Leden van de Welsh Guards ontmoeten bij Downing Street 10 voorbijgangers die verkleed zijn als Disney-figuren. Ze zijn in Londen voor een uitvoering.Beeld ANP

Twee miljard pond extra en 3500 militairen standby. Met nog 100 dagen te gaan tot de Britten definitief uit de EU treden, kondigt de regering vast noodmaatregelen aan.

De regering heeft maar liefst zes miljoen Britse bedrijven opgeroepen zo snel mogelijk te beginnen met de voorbereidingen op het meest dramatische brexitscenario, nu de tijd begint te dringen. Daarvoor maakt de regering 2 miljard pond (2,3 milard euro) vrij. Ook heeft premier May al haar departementen opgeroepen alle niet-urgente zaken te laten rusten en alles voor te bereiden op een brexit-zonder-akkoord. Daarnaast staan er in dat geval 3500 militairen standby om eventuele calamiteiten op te vangen. Een ongekende operatie in vredestijd.

Dat de Britten afstevenen op het veelbesproken ‘no deal’-scenario is namelijk nog altijd een serieuze optie. Het door premier May uitonderhandelde akkoord lijkt in het parlement niet te kunnen rekenen op een meerderheid, als het in de week van 14 januari in stemming wordt gebracht. En als de Lagerhuisleden het wegstemmen, behoort het uittreden zonder akkoord tot een van de reële mogelijkheden.

Naar Italië

Lynda en Phil Platts hebben het bedrijf ACP, gespecialiseerd in insectenafwerende middeltjes. Gevestigd in Nailsworth, even boven Bristol, aan de westkant van Engeland. Zij hebben concrete voorbereidingen getroffen om hun bedrijf naar Italië te verplaatsen, als er uiteindelijk geen akkoord komt. Eigenlijk het land waar het echtpaar pas na hun pensionering naartoe had willen verhuizen. “Het is een reële optie dat we ons boeltje hier oppakken en verkassen naar EU-grondgebied”, zei eigenaar Phil Platts tegen de Financial Times. Zo’n 80 procent van zijn export gaat naar EU-landen.

Er gaat naar 145.000 bedrijven die exporteren naar de EU een brief met advies hoe en waarop ze zich het best kunnen voorbereiden

Toch blijkt ACP tot een minderheid te behoren. Veel bedrijven hebben zich nog nauwelijks voorbereid op dit meest ongunstige scenario. Volgens werkgeversorganisatie CBI heeft pas 20 procent van alle ondernemingen maatregelen getroffen.

Een petitie voor een no deal-brexit is ruim 200.000 keer ondertekend

De Britse centrale bank rekende voor dat de economie bij een brexit- zonder-akkoord met 8 procent kan krimpen. Bij zo’n abrupte breuk op 29 maart is de kans zeer groot dat er goederenopstoppingen aan de grens zullen ontstaan, waardoor de toevoer van voedsel en medicijnen in gevaar komt. De koers van het Britse pond zal waarschijnlijk enorm dalen, nieuwe investeringen in Groot-Brittannië zullen flink teruglopen en onduidelijk is wat de positie wordt van alle EU-werknemers op het Britse eiland. 

Huizenprijzen

Huizen zouden tot wel een derde van de aanvankelijke prijs kunnen zakken. De centrale bank voegde eraan toe dat dit het meest dramatische scenario is, maar liet wel blijken hoe groot de ­gevolgen kunnen zijn. Er gaat naar 145.000 bedrijven die exporteren naar de EU een brief met advies hoe en waarop ze zich het best kunnen voorbereiden. 

Exporteren zal zonder afspraken van de ene op de andere dag veranderen in een administratieve nachtmerrie: Groot-Brittannië zal dan moeten terugvallen op regels van de Wereld Handelsorganisatie, inclusief forse handelstarieven, en alles wat de EU inkomt moet eerst uitvoerig gecontroleerd worden. Iets waar Britse exporteurs naar EU-landen op dit moment totaal geen last van hebben. Grote multinationals hebben vaak al veel voorbereidingen getroffen, maar met name kleinere ondernemers blijken in veel gevallen nog weinig gedaan te hebben.

Met nog honderd dagen te gaan, lijkt het rijkelijk laat om deze campagne nu pas te ontvouwen, maar de regering van May wil hier vooral mee duidelijk maken hoe ernstig de gevolgen zijn van een vertrek zonder deal, iets wat de kans op een meerderheid voor haar akkoord bij de stemming in januari in het Lagerhuis moet vergroten.

‘Fabeltjes’

Toch is er een behoorlijk grote groep Britten die dit scenario absoluut niet vreest. Verschillende prominente politici van de Conservatieven als de oud-ministers Boris Johnson en David Davis zeggen al maanden dat alle doemscenario’s ‘fabeltjes’ zijn. Na het brexit-referendum werd immers ook rampspoed voorspeld, en daar is tot nu toe ook niets van uitgekomen, is hun redenatie. 

Pas bij zo’n harde breuk zijn de Britten verlost van elke vorm van EU-bemoeizucht. Is het land vrij om handelsdeals met landen buiten de EU te sluiten en heeft het direct alle controle terug over immigratie. Guy Verhofstadt, brexit-onderhandelaar namens het Europees Parlement, noemt Britse politici die hiervoor pleiten ‘totaal onverantwoordelijk’. Op Twitter schreef hij: ‘Het is niet de taak van politici om de bevolking kansen te ontnemen en hun levens onzekerder en armer te maken.’

Maar deze politici hebben wel degelijk aardig wat volgelingen: een door brexit-voorstanders opgestarte petitie voor een no deal-brexit is inmiddels al ruim 200.000 keer ondertekend, genoeg om er een debat over aan te vragen in het Lagerhuis.

Meer lezen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie? Op trouw.nl/brexit verzamelen wij de beste artikelen over de brexit.