• 2
  • 480x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Hartstikke zielig uiteraard, maar zo lang er geen mensen zijn die zich vrijwillig aanmelden om als testpersoon te dienen, is het blijkbaar nog steeds nodig.

5
1 xtremy

* Verwijderd door de redactie *

2 Captain Hero

Vuile klootzakken die dit soort dierproeven uitvoeren!!

5
3 Topperz

Ze zoeken maar een andere methode. .Arme, arme beestjes... Dat is hun leven.. in een kooitje.. en een heleboel ellende die ze moeten verdragen...

Toch zijn dierproeven al lang niet meer vanzelfsprekend. De laatste jaren zijn er steeds meer alternatieven voor dierproeven, zoals het testen met cel- en weefselkweken (ook van menselijk materiaal) en het gebruik van computerprogramma’s bij onderwijs en onderzoek. Zulke alternatieven hebben vaak een betere voorspellende waarde te hebben dan het werken met proefdieren.

De 3 V's: wat zijn dat?
In Nederland is het voor de aanvraag om een dierproef te mogen doen verplicht dat een onderzoeker ook kijkt naar de 3 V’s:

Vervanging: kan het onderzoek ook worden gedaan op een andere manier dan met proefdieren? door alternatieve testobjecten;
Vermindering: kijk of je onderzoek ook met minder dieren kan worden gedaan, streef naar zo min mogelijk dieren;
Verfijning: een onderzoeker heeft de verplichting ervoor te zorgen dat een dier zo min mogelijk lijdt, of stress heeft.
proefdier

De laatste ontwikkelingen
In ons land wordt gelukkig steeds meer nagedacht over stoppen met dierproeven. Dat gebeurt door de overheid, de wetenschap, industrie en onderwijs. Dat is vooral zo, omdat meer en meer duidelijk wordt dat dierproeven te weinig opleveren. Ermee stoppen zal wel lastig zijn, want de wet moet ervoor worden aangepast en het is in onderzoek meer regel dan uitzondering dat voor dierproeven wordt gekozen. Maar de tijd dat dierproeven ‘de gouden standaard’ zijn is voorbij, daar zijn velen het wel over eens.

In Nederland zien we dan ook een nieuwe ontwikkeling, die gaat over de overgang (transitie) naar onderzoek en testen waarvoor geen dieren worden gebruikt. Dat is een heel andere manier van denken en werken. Daar moet nog veel voor gebeuren, maar steeds meer mensen uit het veld zijn het erover eens dat dit nodig is om op een andere manier onderzoek te doen.


Wat vindt de Dierenbescherming?
De Dierenbescherming vindt dat er zo snel mogelijk gestopt moet worden met dierproeven. Nu steeds duidelijker is dat dierproeven gewoonweg te weinig opleveren, moet dat inzicht heel zwaar wegen. Als het zonder dieren kan, moet dat ook gebeuren. We hebben eerder hard gevochten voor de 3 V’s en zijn daar ook blij mee, maar daar mag het niet bij blijven. De inspanningen van de knappe koppen in de wetenschap moet zich nu meer richten op nieuwe manieren van onderzoek, zonder proefdieren.

Door veel beter gebruik te maken van alle informatie die er al is, zal blijken dat heel veel onderzoek al gedaan is en kunnen de resultaten naast worden vergeleken om nieuw onderzoek te voorkomen. Het bij elkaar brengen van die gegevens moet internationaal gebeuren. Voor het inrichtend van zo’n zogeheten gegevenspakhuis moet geld beschikbaar komen. Dat zal best wat kosten, maar kan nieuwe investeringen in de toekomst voorkomen.

Er is Europese wetgeving over dierproeven, die geldt ook in Nederland. Om te kunnen stoppen met veiligheidstesten zal die wet moeten veranderen. Onze ministers en andere bewindspersonen moeten zich daar in Brussel hard voor maken. Niet 1 of 2 keer, maar steeds weer. Nederland heeft de ambitie om in 2025 wereldleider te zijn als het gaat om het afbouwen van dierproeven en de overstap naar dierproefvrij werken. Daar is ook politieke wil voor nodig en de Dierenbescherming zal onze politici daar dan ook steeds op aanspreken. Het kan niet alleen van het rijk, industrie of wetenschap komen: stoppen met dierproeven is iets van de hele samenleving

Wat kan jij doen?
Toen er nog veel te doen was over make-up en dierproeven, was er veel aandacht voor bij het publiek. De foto’s van de witte konijnen die in een kistje worden vastgezet om stoffen in hun ogen te krijgen riepen veel verontwaardiging op. Maar sinds er in Europa een verbod is op dierproeven voor cosmetica is er veel minder belangstelling voor. Dat is niet terecht. Ook deze dieren verdienen onze aandacht, ze zijn er alleen voor ons.



MEEST RECENTE NIEUWSBERICHTEN
Bijdrage aan duurzame veehouderij en welzijn dieren moet voorwaarde zijn voor vergunning dierproeven
RDA, 1 oktober 2018. De Dierenbescherming was bij de presentatie van de Zienswijze in Nieuwspoort. Wat opviel was dat er met name onderzoekers bij de toehoorders zaten, nauwelijks vertegenwoordigers uit de agrarische sector. In hun reactie gaf de Centrale Commissie Dierproeven (CCD) aan zeker iets te kunnen met concrete aanbevelingen in het advies om aanvragen voor dierproeven te beoordelen. Maar ook dat het niet hun rol is een brede dialoog met de sector over een duurzame veehouderij te organiseren. Helaas weten veel mensen helemaal niet dat ook voor hun boter, kaas en eieren dierproeven worden gedaan.
Lees het bericht van de RDA.
Organoide moet proefdier vervangen
BNR, 1 oktober 2018. 4 miljoen euro subsidie kregen twee onderzoekers van het Amsterdam UMC voor hun project waarbij maar liefst 15 instituten verdeeld over 8 landen bij betrokken zijn. Samen doen zij onderzoek met behulp van organoïden, een soort mini-organen waardoor werken met proefdieren in de toekomst hopelijk overbodig wordt.

Met gekweekte muizenhersentjes wil Victoria de Leeuw proefdieronderzoek overbodig maken
Volkskrant, 29 augustus 2018.
Proefdieronderzoek overbodig maken: dat is de missie van de Utrechtse neurowetenschapper Victoria de Leeuw. Gaat dat haar lukken? De Dierenbescherming is uiteraard blij met deze missie, maar mist in het artikel nog wel informatie over hoeveel proefdieren nu nog nodig zijn en voor hoelang nog?

0
4 Sempre

sorry... een heel verhaal... maar er is zicht op nieuwe methodes zonder proefdieren...

0
5 Sempre

@3 kap jij dan met het gebruik van alle medicijnen en cosmetica? Of reikte het toppunt van kortzichtigheid niet zo ver?

4
6 Scholar002

@4 geweldige uitleg en indrukwekkend, Reuze bedankt daarvoor. Ik neem dit over als het mag. Werkt u bij de Dierenbescherming? In mijn jonge jaren heb ik veel actie gevoerd voor en met de CIWF www.ciwf.nl Ook stands gehad voor Proefdiervrij maar de kennis van zaken zoals u die uitlegt is klasse. Gr Erna

0
7 Erna van der Ploeg

Nee... werk niet bij de dierenbescherming..wel een groot har voor dieren.. Heb sinds een jaar weer een lieve hond uit Spanje.... vond dit op internet een poosje geleden.... helaas ben ik de bron kwijt...tekst gecopieerd ......Maar men is druk bezig om een alternatief te vinden voor dierproeven...


Nog een bericht... ..https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/artikel/3683266/medicijnen-testen-op-menselijk-weefsel-kan-dierproeven-overbodig-maken

Zou zooo mooi zijn dat die beestjes niet meer al die ellende moeten doorstaan....

0
8 Sempre
9 Sempre

Je hart breekt als je bv die aapjes ziet zitten met van alles aan hun lijf voor ons welzijn....pfffff. Ik hoop dat ze snel dit af kunnen en willen schaffen ..en over kunnen gaan naar een methode zonder proefdieren.... .

0
10 Sempre
11 Febee

Stop vivisectie....nu.

2
12 Shit...Fan...WhatAMess

Als iedereen die tegen dierproevenmis, stopt met het nemen van (levensreddende) medicatie en/of zichzelf als testpersoon aanbied, dan hebben ze recht tot klagen. Tot die tijd zullen we ook op de wetenschap moeten wachten tot die andere methodes ontwikkeld en ook met oplossingen komt voor ethische kwesties. Nu wordt veel menselijk weefsel weggegooid terwijl daar wel op getest zou kunnen worden. Zoals bevruchte eicellen en embryo's die worden nu na de abortus en als restant van gelukte zwangerschappen (bij ivf) vernietigd. Ondertussen kunne we bijna vlees zonder rest lichaam kweken, of kunnen delen langer actief gehouden worden na overlijden van de rest van het (menselijk) lichaam. Gaan we dat dan toestaan. Gezond weefsel bij donorschap naar anderen en de rest wordt geoogst voor (medisch) testen.
Willen we echt afstappen van proefdieren, dan moeten we ook naar dit soort zaken kijken. @6 gelukkig is testen van make-up op dieren al jaren verboden. Als je nu de lippenstift in je ogen wil smeren, doe je dat op eigen risico.

Overigens vind ik dat de proefdieren veel beter gehouden zouden moeten worden. Testen is 1 ding, dat wil niet zeggen dat je ze in veel te kleine kooitjes moet houden met te weinig ruimte om de arm te strekken.Ook daar is qua dierwelzijn heel veel te winnen.

0
13 Merlinswit

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
maarten1234
Mensen met laag inkomen krijgen dit jaar tot honderden euro's meer vakantiegeld

modaal+ moet dus minder uitgeven... slecht voor de economie ;)...

2 minuten geleden geplaatst door maarten1234

elsemiek
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@46 Lul niet zo hypocriet, jullie moesten elkaar op NJN al niet , jij denkt dat ik uit een ei kom of zo ?Er wordt nu tegen jouw gescholden en ...

2 minuten geleden geplaatst door elsemiek

Bop
Supermarktketen Dirk gaat amokmakers filmen met bodycams

@8 Jij bent wel héél erg wantrouwend....

3 minuten geleden geplaatst door Bop

maarten1234
“Rusland is zich massaal aan het bewapenen”, waarschuwt Duitse defensieminister

rusland gaat lekker met z'n grondstoffen; goudprijs schiet ook omhoog dus genoeg resources voor rusland...

4 minuten geleden geplaatst door maarten1234

Bop
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@46 Je kunt er ook voor kiezen om dan maar helemaal niets meer te geven....

5 minuten geleden geplaatst door Bop

maarten1234
Supermarktketen Dirk gaat amokmakers filmen met bodycams

misschien niet direct identiteitsfraude - daar heb je meer puzzelstukjes voor nodig, maar kan zeker wel gebruikt worden bij ID verificatie waarb...

6 minuten geleden geplaatst door maarten1234

maarten1234
Supermarktketen Dirk gaat amokmakers filmen met bodycams

"In principe worden de beelden niet langer dan veertien dagen bewaard....wordt de bewaartermijn opgerekt naar vier weken." @6 @7 genoeg tijd dat...

24 minuten geleden geplaatst door maarten1234

wildersfan
Wilders hoofdgast in Hongarije, hij is voor Orbán een ‘big shot’ in Europa

Als Wilders premier wordt, dan moet Rutte naar hem luisteren. 😃...

27 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Querido not
A10-blokkade XR op Koningsdag officieel verboden: ’Zeer grote veiligheidsrisico’s’

@45 Jij moet ook wel gezien hebben dat ik hem gesteund heb in het begin. Dat ik hem positief heb benaderd - dat ik hem geprezen heb - dat ik h...

31 minuten geleden geplaatst door Querido not

21st Century Guy
Plan: daders antisemitisme verplicht naar museum of kamp

@37 Dat lijkt me vanzelfsprekend , maar dit artikel gaat over Joden....

32 minuten geleden geplaatst door 21st Century Guy

NK. App
Assfucking MommySexanimalPorn Game VideoThepornsudeBest Porn Star ActressCecilli Lionسكس ورعانًMaya FarrellMonica Bellucci Sex VideoXveidoBelami PornAunty Xvideo ComButt Sex GifAmanda Breden NudeTabu Sexy PhotoTeengirl NakedGay Muscular Daddy PornKatrna MorenoStella Elle PornAfrican Boy SexMen Women HavingsexCory Chase PornstarThick PussylipsWorld Women Sex VideosAnisajomhaSlut RouletteThe Fan Bus OnlyfansMiley Cyrus PuusyKlixxenMuu ZorrasShay Evans PornDadcruchPorn Games No LoginHazbin Hotel Porn ComicsWww 18 HotCall Girl XxxBangla Teen SexBap SexMom's Friend 3Ava Adams StepmomAshlynn BroomMotherlessincestFpo XxxLisbin Porn VideosJillian Michaels NudeVaginas GrandesChristy Mack DpXxxindeaCandid Beach ComNude Girl VaginaMandy Flores Full VideoMovie Sex Scenes XxxSexempireStrapon JoiBonnypornFilme De Sexo AmadorHotwife CaptionsBlowjob QueenWww Xxx Com ComAsa Akira Sex VideoHey Arnold PornAbby Montano PornHappy Wnding Massage Near MeThe Pirate TpbCate Blanchett NudePorn WifeKathleen Robertson NakedTik Tok SexeApplication PornoDaughterswqpReddit PornFirst Time Bbc PornHorse Porn 3dAmateur De SexeCondom XvideoSunny Leone Ki Bf PictureCasting Sex TubeSnap Chat Porn草榴 社区Brandy Renee NudeEnglish Blue Film English Blue FilmHindi Song XnxxTale Of KamasutraMomson InfoOnthecrackSofia SimensTelevision Show PornNude Joanna CassidyHoopsydaisy PornTeacher Student Sex HindiInside Out AssholeJab ComicCrazy Videos RedditTsparris PornAmber Heard Leaked NudesHolly Madison NuDelhi Ka BfXvideo PunjabHarshita Gaur NudeM Spankbang ComGail Mckenna NudeBrittanya Razavi OnlyfansPutas Cerca De MiToonhodNewtransnudesLes Stars NuesBtazzers3xListcrawer TsHd JoyspornArtificial Insemination PornFree Porn MovisNaruto X TsunadeOld And Young Porn VideosSexsxxPornhub BdsmSeal PornDr TubeBusty Latina NudeAv.nyuu.infoBonjour Madame.frDevar SexDipika Padukone XxxBig Xxxx VideoIndian Heroine NudeAlina Lopes PornMaddison Beer Deep FakeAdult Friend FinferMelhores Pornô BrasileiroBlonds In PornNude TeenassGaon Ki Ladki Ki Chudai VideoFree Porn Xxx ComFtm SexCameltoe CreampieAngelicatlol LeaksRomantic Boobs KissingAnna Faith PornMistress T BbcSite SexlogGang Rapped PornAmy AndersenJeri Ryan SexyTelugu Actress Sex StoriesErotic PronThe Naughty Home Porn ComicsBf Audio VideoBrazzers Group SexWww Xxx SeBbc PissVídeos De Pornô Brasileira