Rechter houdt boerkiniverbod in Antwerps zwembad in stand

Een Australisch model toont hoe een boerkini om in het zwembad te dragen, er kan uitzien. © belgaimage

Een Antwerpse rechter heeft dinsdag een verzoek tot vernietiging van het boerkiniverbod in een stedelijk zwembad afgewezen.

Twee vrouwen hadden een kortgedingprocedure opgestart nadat ze waren geweigerd vanwege de kledij die ze wilden dragen bij het zwemmen. Maar volgens de rechter was er geen sprake van discriminatie, aangezien de specifieke versie van een boerkini die de vrouwen wilden dragen niet voldeed aan de veiligheidsregels en hygiënische voorschriften van het zwembad.

Een van de eisende partijen was eerder ook al betrokken bij een soortgelijke procedure in Gent, waar een rechter wél het boerkiniverbod in twee zwembaden vernietigde. Toen klonk het dat boerkini’s geen probleem waren voor veiligheid of hygiëne, op basis van een advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid. In het Antwerpse geval, in het stedelijk zwembad Plantin Moretus, was dat probleem er volgens de rechter dus wel. De vrouwen in kwestie wilden immers een tuniek met daaraan een hoofddoek genaaid en een leggingbroek dragen.

Reddingswerk

‘De gewenste kledij is niet aansluitend maar bestaat uit verschillende lagen’, stelt de rechter. ‘De tuniek verhult het lichaam zodat er geen visuele controle mogelijk is van hetgeen eronder gedragen wordt.’ Dergelijke niet-aansluitende kledij wordt als onveilig gezien, omdat ze aan obstakels kan blijven vasthaken en het werk van redders bemoeilijkt.

Het kledijvoorschrift van het zwembad was volgens de rechter in een dergelijke situatie dan ook ‘passend en noodzakelijk’ en zorgde er niet voor dat de vrouwen in kwestie werden gediscrimineerd. De eis om het boerkiniverbod in te trekken, was daarom ongegrond, klinkt het.

Antwerps schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau (N-VA), een groot voorstander van het boerkiniverbod, wil geen commentaar kwijt op het vonnis. De N-VA voert momenteel onderhandelingen met Open VLD en de SP.A voor een nieuw stadsbestuur.