Buitenland

Verdrag van Marrakesh duwt regering België om

18-12-2018 20:00

De premier van België Charles Michel heeft het ontslag van zijn minderheidsregering aan de Koning Filip aangeboden. Hij deed dat nadat in de Kamer een motie van wantrouwen was aangekondigd. De Belgische vorst houdt dat ontslag nu ‘in beraad’.

Het besluit van de vorst kan betekenen dat er pas over enkele dagen uitsluitsel is. Filip kan bijvoorbeeld eerst consultaties houden. Als wordt besloten om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, moeten die binnen 40 dagen worden gehouden.

De regering-Michel hing al een tijdje aan een zijden draad vanwege het migratiepact van Marrakesh. Ondanks bezwaar van coalitiepartij N-VA keurde hij dat VN-akkoord goed. De drie andere regeringspartijen, de Franstalige en de Nederlandstalige liberale partijen MR en Open Vld en de Vlaamse christelijken CD&V steunden Michel hierin wel. Daarop stapten de N-VA-ministers op.

PVV-leider Geert Wilders op Twitter:

Na een week doorregeren valt de minderheidsregering nu alsnog. De aanleiding is een motie van wantrouwen waarmee de Vlaamse en Waalse socialistische partijen met steun van de Groenen dreigden. Daarmee zag Michel zijn hoop dat de linkse partijen hem zouden steunen bij nieuwe voorstellen op het gebied van migratie, klimaat en energiekosten in rook opgaan.

ANP