Michael van Praag tijdens de UEFA-verkiezing in Athene
NOS VoetbalAangepast

Van Praag verliest strijd om UEFA-voorzitterschap van Ceferin

Michael van Praag heeft de strijd om het UEFA-voorzitterschap verloren van Aleksander Ceferin. Het werd een dikke nederlaag voor de Nederlander bij de verkiezing in Athene. De Sloveen Ceferin kreeg 42 stemmen. Van Praag slechts 13.

Het verlies van Van Praag komt niet echt als een verrassing. Ceferin, relatief onbekend in de voetbalwereld, veroverde de afgelopen weken de steun van veel Europese bonden. Ook grote landen als Duitsland, Frankrijk en Rusland schaarden zich achter de 48-jarige jurist, net als veel bonden uit Scandinavië.

De plotselinge populariteit van Ceferin is opmerkelijk. Er wordt gezegd dat hij achter de schermen veel steun heeft gehad van de Russische voetbalbond en FIFA-baas Gianni Infantino, maar dat wordt door de Sloveen met klem tegengesproken.

Van Praag veranderde in korte tijd van favoriet tot underdog. Van opgeven wilde hij echter niet weten. Al was het maar om de bonden die wel in hem geloofden niet in de steek te laten. Tot het laatste moment vertelde hij in zijn kansen geloven. De uitslag toonde echter aan dat die gedachte een utopie was.

"Mijn kleine en prachtige Slovenië is trots op me", zei Ceferin in een eerste reactie na zijn verkiezing als nieuwe UEFA-voorzitter. "Ik hoop dat u op een dag ook trots zult zijn op mij", richtte hij zich tot het congres in Athene.

Van Praag wenst Ceferin succes. "Vandaag heeft democratie gesproken. Aleksander en ik waren rivalen, maar nu niet meer. Ik had graag gewonnen, ben de strijd eerlijk aangegaan. Dat is hoe we het wilden, anders niet. Aleksander en ik hadden allebei als doel de UEFA anders, beter te maken. Hij op zijn manier, ik op de mijne. Ceferin verdient bij zijn taak nu ons aller steun en hij kan ook op de mijne rekenen als hij dat wil."

Opvolger van Platini

Ceferin is de opvolger van de geschorste Michel Platini. De Fransman legde begin mei zijn functie neer, nadat ook het internationaal sporttribunaal CAS had bepaald dat de Fransman straf verdiende voor een dubieuze deal uit 2011 met toenmalig FIFA-baas Sepp Blatter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl