Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Henk Krol

18-12-2018 07:01

Beste Henk,

Toen Mark Rutte gisteren op kosten van de VVD zijn paginagrote advertentie over het geweldige beleid van Mark Rutte had geplaatst, schreef jij*: “We zijn jaloers op het advertentiebudget van de VVD, maar als veel mensen mijn open brief retweeten, komen we ook een heel eind!”

Wás het maar zo dat Mark Rutte het de komende maanden in de verkiezingscampagne die hij gisteren aftrapte met het advertentiebudget van de VVD moest doen.

Mark Rutte doet het (met het ‘partijkartel’) ook met de 800 miljoen euro belastinggeld die jaarlijks naar de Publieke Omroep gaat*. Als de omroepen de komende maanden onvoldoende ruimte geven aan Mark Rutte en de andere leden van de politieke elite en de tegenstanders van die politieke elite onvoldoende in een kwaad daglicht stellen, worden de omroepen bij de volgende begroting afgestraft. Van BNNVARA snapt iedereen die politieke agenda wel. Maar ook WNL, toch ooit opgericht voor ‘het rechtse geluid’, zit inmiddels vuistdiep in de zittende macht, die toch echt een D66/GroenLinks-agenda aan het uitvoeren is. Alles voor wat extra budget!

En Mark Rutte doet het (met het ‘partijkartel’) ook met de redactionele steun van zo ongeveer alle landelijke dagbladen én hun regionale bijwijven*, van De Telegraaf tot het AD en van de Leeuwarder Courant tot de PZC. Behóren die niet tot de Belgische (!) uitgeverijen Mediahuis of De Persgroep, dan werken ze er voor hun landelijke artikelen wel mee samen.

Jij met je 50PLUS, Lilian Marijnissen met haar SP, Thierry Baudet met zijn FvD en Geert Wilders met zijn PVV moeten tussen nu en 20 maart dus opboksen tegen honderden miljoenen aan advertenties én als (zogenaamd onafhankelijke) redactionele  inhoud verpakte advertorials voor de mensen en partijen die in no-time ons land aan het verkwanselen zijn ten faveure van een Groot Europeesche Droom en een klimaatkronkel in hun kop.

Jullie hebben inderdaad Twitter.

En andere social media.

En internet in het algemeen.

Het is dan ook geen toeval dat Kajsa Ollongren, jarenlang Ruttes belangrijkste adviseur en nu zijn vice-premier, dat zo snel mogelijk kapot wil censureren*. Zodat de Publieke Omroep en de Vlaamse (!) dagbladen weer het alleenrecht krijgen op het verspreiden van Rutte cs. welgevallig nieuws.

En het eindproduct noemen ze: de democratische rechtsstaat.

Fuck ‘m*.

Snap je nu eindelijk die Gele Hesjes in Nederland, Henk?

Het zijn geen ‘schreeuwende voetbalvaders’, zoals Rutte ze graag framet. Het zijn ‘bezorgde burgers’. Keurig nette mensen.

Die gele hesjes-acties op de Erasmusbrug en diverse pleinen in Nederland zijn niet het eind, ze zijn het begin*.

Op 20 maart kan de Gele Lente beginnen.

Doe mee met die bezorgde burgers, Henk. Voor de ouderen die nu in de knel zitten. Maar ook voor de volgende generaties.

Of zeur niet langer over het waanzinnige marketingbudget van Mark Rutte cs.

Aan jou de keus!*

Groet,

JanD

* Die onderstreepte zinnetjes in een lichter tintje blauw, daar kun je met je linkermuisknop op klikken en dan lees je nuttige achtergrondinformatie. Vergeet vooral de derde en de laatste niet!

PS. Meer weten? Lees me nieuwe nieuwsbrief*.

UPDATE En wat Oemor Abri schrijft.