Het niet afschaffen van de dividendbelasting is hét politieke moment van het jaar 2018. Dat vinden ruim 22.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

Het terugtrekken van het omstreden kabinetsplan haalde 38 procent van de stemmen en is daarmee verreweg de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar.

In de kabinetsformatie is het de inzet van premier Rutte: geen belasting meer op de uitgekeerde winst aan aandeelhouders, ofwel het afschaffen van de dividendbelasting. Het plan houdt de gemoederen binnen en buiten politiek Den Haag het hele jaar bezig. De aanhoudende weerstand en een bericht van de Unilever-topman zorgen er uiteindelijk voor dat het plan nooit meer werd dan een plan.

'Zwarte bladzijde in het politieke jaar'

Sinds de start van Rutte III verkondigt de premier dat mensen moeten voelen dat het beter gaat met de economie. Het voelt voor veel mensen wrang dat hij tegelijkertijd onverstoorbaar bleef pleiten voor het afschaffen van de dividendbelasting. "Dat is echt een zwarte bladzijde in het politieke jaar. Het geeft de kloof aan tussen de politiek en de gewone man", zegt een panellid over zijn keuze voor deze gebeurtenis.

Een ander: "Dit is eerder een dieptepunt dan een hoogtepunt. Het laat zien hoe weinig de regering zich aantrekt van de publieke opinie, ook waar er goede argumenten zijn om iets anders te doen."

Want, zeggen panelleden in het onderzoek, lang niet iedereen voelt dat het beter gaat met de economie. Boodschappen worden duurder, huren worden hoger en tegelijkertijd blijven salarissen achter. Eén van de ondervraagden zegt daarover: "De burger moet meer en meer betalen, en profiteert niet van de florerende economie. Daar profiteren tot nu toe alleen de overheid en bedrijven van."

'Rutte liet kans op vertrouwen liggen'

Dat de premier zijn maatregel uiteindelijk terugtrok, verzacht de pijn van panelleden allerminst. Zij nemen hem niet in dank af dat het geld naar het verlagen van de winstbelasting gaat. Een ondervraagde: "Door het geld toch aan het bedrijfsleven te geven heeft Rutte zijn laatste kans op vertrouwen in de politiek laten liggen."

Ondanks alles staat de premier wel in de top vijf van best gewaardeerde politici van het jaar. Een fors deel van het Opiniepanel vindt het te prijzen dat hij onder de hoge druk altijd rustig en beschaafd bleef. Ook zijn internationale optredens dit jaar hebben indruk gemaakt.

Donorwet, pensioenoverleg en gasbesluit

Andere politieke gebeurtenissen volgen op flinke afstand van de dividenddiscussie. Zo vindt 15 procent het aannemen van de Donorwet in de Eerste Kamer de belangrijkste gebeurtenis. Evenveel mensen wijzen het geklapte pensioenoverleg aan.

Lees ook

Het besluit van minister Wiebes om de gaskraan op termijn volledig dicht te draaien komt daarna. 13 procent vindt dat het belangrijkste politieke moment van 2018. Ook het aftreden van minister Zijlstra, het afschaffen van het raadgevend referendum, het wegstemmen van de 'sleepwet' (12 procent) en het tóch blijven van Lili en Howick (11 procent) worden genoemd als belangrijke politieke momenten dit jaar.

info

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 22.339 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 6 en 10 december 2018. De uitslag van het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.