Raakt Burum ‘grote oren’ kwijt vanwege netwerk 5G?

De ‘oren’ in Burum. Foto: Jilmer Postma

De ‘oren’ in Burum. Foto: Jilmer Postma

Binnenlandse Zaken en Defensie onderzoeken de verplaatsing van de MIVD-activiteiten bij de ‘Grote oren’in het Friese Burum. Dit om te kijken of Noord-Nederland 5G kan krijgen, een razendsnel mobiel netwerk.

5G is de nieuwe generatie mobiel internet. Het is razendsnel en de mogelijkheden ervan haast eindeloos: zorg op afstand via de telefoon, zelfrijdende auto’s of boeren die realtime data analyseren terwijl een drone over hun akkers vliegt.

Grote oren in Burum

Probleem van het snelle netwerk is dat de frequenties die worden toegepast, grote gevolgen hebben voor de nationale spionage-activiteiten van Defensie en Binnenlandse Zaken. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft in het Friese Burum ‘Grote oren’, zoals de satellietschotels worden genoemd, in de ether.

Volwaardig 5G op 3,5 GigaHertz (GHz) verstoort de signalen die de veligheidsdiensten in Burum opvangen. In NRC zei MIVD-baas Onno Eichelsheim deze week dat de MIVD haar snuffelcapaciteit nodig heeft.

,,Maar voor ons is die 3,5 GHz de meest geschikte frequentie’’, zegt Peter Rake van Het Economic Board Groningen (EBG). Er zijn ook mogelijkheden op de frequenties 700 MHz en 26 GHz. ,,Maar als we 5G goed uit willen rollen, zijn die frequenties minder geschikt.’’

Proeftuin Noord-Groningen

Het Economic Board Groningen is nauw betrokken bij het 5G-plan. Het EBG wil Noord-Groningen omtoveren tot een proeftuin voor het snelle netwerk. In het gebied zijn op dit moment 20 experimenten gaande met 5G, zegt Rake.

Het nieuwe mobiele netwerk verbindt sensoren en apparaten met elkaar. Het netwerk is over enkele jaren gereed voor de markt. 5G werkt het beste via de, mogelijk ‘spionagedoelen verstorende’, 3,5 GHz frequentie.

In de proeftuin werkt EBG samen met verschillende aanbieders van telecom. Nederlandse telecombedrijven willen graag dat het kabinet de 3,5 GHz-frequentie vrijgeeft.

Arts kijkt mee in ambulance

Van de twintig experimenten die momenteel in Noord-Groningen worden gedaan, heeft, zo zegt Rake, zeker een kwart de 3,5 GHz-frequentie nodig. ,,We hebben een experiment waarbij de arts meekijkt in de ambulance en drones die gegevens verzamelen boven akkers. Dat kunnen we echt beste uitrollen op deze frequentie.’’

Onderzoek verplaatsen Burum

Staatssecretaris Mona Keizer maakt waarschijnlijk komende week bekend hoe het kabinet omgaat met het 5G-netwerk in Nederland. Een onderzoek van TNO naar de mogelijke coëxistentie van 5G-netwerken en de activiteiten in Burum ligt aan de basis van dat besluit.

Daarnaast is er een onderzoek door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie. Rake: ,,Daarin is bekeken of het mogelijk is de MIVD-activiteiten in Burum te verplaatsen.’’

Volgens Rake heeft het ministerie van Economische Zaken afgelopen week bevestigd dat de staatssecretaris komende week bekend maakt hoe ze verder wil met 5G. Aan de basis van dat besluit ligt een onderzoek van TNO. Bij Economic Board Groningen (EBG) houden ze de adem in.