Politiek

Ronald van Raak (SP) dient zelf referendumwet in

17-12-2018 15:39

SP Kamerlid Ronald van Raak gaat op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor een correctief referendum. Dat schrijft hij maandag in zijn column op TPO. De staatscommissie onder leiding van oud-vicepremier Johan Remkes (VVD) adviseerde de regering afgelopen week dat een correctief referendum nodig is om de democratie te versterken. Het gaat dan om een volksraadpleging waarvan de uitslag bindend is voor de regering. In een nadere toelichting zegt Van Raak het initiatiefwetsvoorstel begin volgend jaar in te dienen.

Ronald van Raak – De referendumwet gaat er komen want ik ga die wet zélf indienen

Van Raak verdedigde vorig jaar al het originele wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA voor een bindend referendum. Die drie partijen hadden eerder hun handen van het idee afgetrokken, waarna het voorstel dankzij datzelfde D66, GroenLinks en PvdA werd verworpen.

De socialist zegt tegen TPO dat het niet een kwestie van copy paste is. “De commissie van Remkes heeft enkele aanvullende suggesties gedaan over het aantal handtekeningen dat moet worden opgehaald en de minimum opkomst, waar we ook goed naar zullen kijken. Maar ik ga in ieder geval niet wachten op de ‘maatschappelijke discussie’ die minister Ollongren nu heeft voorgesteld. Alles staat klaar, ik leg de wet begin volgend jaar aan de Tweede Kamer voor.”