Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg
NOS NieuwsAangepast

GroenLinks wil dat overheid productie xtc reguleert

GroenLinks wil dat xtc uit het criminele circuit wordt gehaald en dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren. Dat zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg in de Volkskrant. "De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen."

Buitenweg pleit voor een vergunningensysteem waarbij de productie wordt gecontroleerd, zodat er alleen pillen beschikbaar zijn die voldoen aan kwaliteitseisen. "Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen."

Ook de Bredase burgemeester Depla (PvdA) pleit in de krant voor een verschuiving in het drugsbeleid: "Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol."

Wereldgezondheidsorganisatie

Buitenweg wil dat Nederland het initiatief neemt om de VN-verdragen over verdovende middelen te herzien. Volgens haar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs gezegd dat de rangordes van schadelijkheid opnieuw bekeken zouden moeten worden. Buitenweg vindt dat de Nederlandse regering nu het moment moet pakken en openingen moet zoeken in "de vastgelopen discussie".

"We moeten eerlijk bekijken wat die verdragen ons hebben opgeleverd. Vermindering van gebruik? Vermindering van misdaad? Ik denk van niet."

Buitenweg wil dat er naast de regulering ook een ontmoedigingsbeleid komt en dat er wordt voorgelicht over de risico's van xtc.

Als we XTC gaan verkopen in het land dan zijn we echt wel ver heen.

Sybrand Buma, CDA leider

In de Kamer is geen steun voor het plan van GroenLinks.

De VVD denkt eerder aan meer politie-inzet. Kamerlid Laan: "Het is goed dat GroenLinks meedenkt over de zware drugscriminaliteit. Criminelen moet je aanpakken, maar dat doe je niet door hun handel te legaliseren." De VVD blijft wel nadenken over een oplossing, zegt Laan. "Maar we hebben het wel over drugs, het zijn geen smarties", aldus Laan.

Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie reageren ook afwijzend. "Als we xtc gaan verkopen in het land dan zijn we echt wel ver heen. Xtc is een levensgevaarlijk product", aldus CDA-leider Buma. "De pil is in de hele wereld verboden, als Nederland daar een uitzondering op gaat maken is echt de verkeerde weg".

"Het is rommel. De overheid moet niet gaan dealen", zegt ChristenUnie leider Segers, "Je kunt niet aan de ene kant zeggen dat het gevaarlijk is, maar het aan de andere kant wel faciliteren als overheid."

Van de regeringspartijen vindt alleen D66 het idee sympathiek, hoewel de partij zich realiseert dat het nu geen haalbare kaart is. De Democraten zijn op termijn voor legalisatie maar we ""weten dat er in de Tweede en Eerste Kamer nu geen meerderheid is. Daarnaast moet er nu eerst meer kennis over het reguleren van drugs op tafel komen, voordat we lukraak beginnen", aldus Tweede Kamerlid Bergkamp. "Gelukkig gaan we nu ervaring opdoen met het reguleren van wiet, deze kennis en ervaring kunnen we dan meenemen in eventuele nieuwe plannen om drugs te reguleren".

Oppositiepartij PVV is fel tegen de legalisatie van XTC. "Er vallen acht doden per jaar met xtc als primaire doodsoorzaak. Dit zijn jonge mensen, zomaar uit het leven weggerukt, het zal je kind maar zijn. Nooit gerookt of gedronken maar toch dood", aldus PVV'er Fleur Agema tegen de NOS.

Het dna van mdma

NOS op 3 maakte eerder een verhaal over de werkzame stof van xtc: Het dna van mdma. Daarin werd het spoor gevolgd van 'de kauwer naar de brouwer':

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl